View this email in your browser
Nieuwsbrief Oktober 2020
Inhoud: Thema Dag van het Kasteel 2021 | Mondriaanfonds steunt 'Oorlog in Arcadië' | Promotie Diana Spiekhout | Uitgelicht: Mobilisatie Kasteel Renswoude | De leukste agenda voor oma's en opa's | Korte berichten 

Thema 'Dag van het Kasteel 2021'
Het nieuwe thema voor 'Dag van het Kasteel 2021' is bekend. Onder de titel 'Wat? Water!' wordt er ingespeeld op de rol van water op kastelen en buitenplaatsen. Gezien de omstandigheden tijdens deze wereldwijde epidemie, hebben wij rekening gehouden met 'het nieuwe normaal' en onze programmering op maatregelen van de overheid aangepast. 

Wij maken binnenkort meer bekend!

Mondriaanfonds steunt project 'Oorlog in Arcadië'
Het project 'Oorlog in Arcadië, 1940-1945' van Nederlandse Kastelenstichting en Gelders Genootschap wordt gesteund met een bijdrage van €188.000,- van het Mondriaanfonds. De wijze waarop kastelen en buitenplaatsen een rol hebben gespeeld in de Tweede Wereldoorlog en wat de invloed van de oorlog tot op heden hierop is zullen door onderzoekers Elyze Storms-Smeets en Fred Vogelzang onderzocht worden.
Het plan is om het onderzoek op 1 januari 2021 te starten. Het onderzoek loopt voor de duur van circa drie jaar. De onderzoekers zijn op zoek naar aanvullende informatie, documentatie en illustraties. Alle verhalen zijn welkom!

U kunt hiervoor contact opnemen met projectleider dr. Elyze Storms-Smeets, 026-4421742, e.storms@geldersgenootschap.nl

Promotie Diana Spiekhout
Diana kwam in 2012 als jonge bachelorstudent stage lopen bij de NKS. Ze dook vol enthousiasme in het NKS-kastelenlexicon en het archief van prof. Renaud. Het onderwerp waterburchten heeft haar niet losgelaten. Het heeft geleid tot een prachtig promotie onderzoek. Haar werk is een mooie aanvulling op de kennis over  het raakvlak van archeologie, landschapsgeschiedenis en geschiedenis over de bestaande en verdwenen middeleeuwse kastelen van het Oversticht. De NKS is blij en trots dat haar onderzoeksresultaten zullen worden opgenomen in de NKS-database. Mentor en begeleider Ben Olde Meierink schreef een artikel over haar. Wil je kennismaken met Diana's aanstekelijke enthousiasme over verloren kastelen? Bekijk dan hier haar digitale rondleiding over Het verdwenen kasteellandschap in Drenthe en Groningen.

Uitgelicht: Kastelen en buitenplaatsen 1940-'45
"Tijdens de slag om Arnhem kreeg Renswoude te maken met een stroom vluchtelingen uit Oosterbeek en Arnhem. In oktober 1944 vorderden de Duitsers het kasteel en ontruimden het noodhospitaal. Het werd nu ingericht als herstellingsoord voor Duitse militairen. De oorlog kwam tenslotte steeds dichterbij."

Zo leest het onderzoek van Fred Vogelzang op de mobilisatie rondom Kasteel Renswoude. Dit zeventiende-eeuwse kasteel was namelijk het toneel van aanvallen, plunderingen en een noodhospitaal. 

Lees hier verder.

De leukste agenda voor oma's en opa's
Ook dit jaar staat Dag van het Kasteel in 'De leukste agenda voor oma's en opa's. Zo kan men niet meer om deze datum heen. Naast een jaarkalender, verjaardagskalender, overzicht van de Nationale feestdagen en schoolvakantie informatie is de agenda opgebouwd als weekdagenplanner 56 weken 2 weken 2020 en 52 weken 2021 en 2 weken januari 2022 met elke week ruimte voor een leuke suggestie, advies of wetenswaardigheid.

Bestel hem hier!

Korte berichten
  • Het verslag van The National Trust met betrekking op de verhoudingen tussen kolonialisme en historische eigendommen is gepubliceerd. Het rapport bevestigt dat 93 plekken in beheer van The National Trust deze connecties hebben met kolonialisme en historische slavernij. Lees het volledige rapport hier.
  • Wilt u ons werk steunen? Word voor €35,- per jaar donateur en ontvang het magazine Het Buiten 3x per jaar, meer informatie
Dank voor uw steun!

                      


 
Klooster OLV Ter Eem
Daam Fockemalaan 22
3818 KG Amersfoort
033 - 51 00 577
info@kastelen.nl | archief.kastelen.nl
Copyright © 2020 Nederlandse Kastelenstichting,
All rights reserved.