View this email in your browser
September 2020
Inhoud: Symposium: Ongenode Gasten | Dag van het Kasteel | Methodiek voor herbestemming | Historisch groen verdroogt | Kastelen en buitenplaatsen in 1940-'45 | Nieuwe zoekfunctie kastelenlexicon | Agenda | Korte berichten 
AFGELAST
NKS-WAG Symposium 'Ongenode Gasten' van 17 oktober 2020
  • Iedereen die zich heeft aangemeld krijgt rechtstreeks bericht.
  • Heb je betaald? Dan krijg je het geld minus de administratiekosten teruggestort.
  • Er wordt nu gekeken naar alternatieven voor het symposium.
  • Houd de aankondigingen in de gaten.

500.000 Euro voor Dag van het Kasteel
Met de bijdrage van 300.000 Euro van Fonds voor Cultuurparticipatie en de eerder van de Bankgiro Loterij ontvangen 200.000 Euro is het voortbestaan voor vier jaar van dit landelijke publieksevenement verzekerd. Deze steun is vooral een enorme erkenning voor het werk dat het team de afgelopen jaren in het evenement heeft gestopt. De groeiende belangstelling vooral bij het publiek laat zien dat kastelen, buitenplaatsen en hun historische groen een definitieve plek hebben verworven als belangrijk cultuurhistorisch erfgoed van Nederland.

De voorbereidingen voor 2021 zijn in volle gang!

Wat je moet weten als je gaat herbestemmen
Geen kasteel of buitenplaats is sinds de oprichting onveranderd gebleven. Herbestemming van een monument, of het nu een beperkte verbouwing of een totale functieverandering betreft, is aan de orde van de dag. Hoe dit aan te pakken is nooit makkelijk. Eigenaren komen tijdens een verbouwing met verschillende professionals in aanraking. Wie een mondige gesprekspartner wil zijn doet er goed aan het boek; 'Mag dit weg, methodiek voor herbestemming' te lezen. Geschreven door de architect Karianne Vandenbroucke. Lees hier verder.
Het blijft droog!
Er is steeds meer aandacht voor de gevolgen van de lange, hete en droge zomers op buitenplaatsen. Dat is een goede zaak want het probleem gaat niet weg maar wordt steeds prangender. Ons historische groen verdroogt. Journalist Niek Megens laat in zijn artikel in de Stentor van 26 september zien wat dit betekent voor de tuinen van De Wiersse bij Vorden. Lees dit artikel in de Stentor.
Lees ook andere artikelen hierover en het rapport dat hierover verschenen is: Artikel in Monumentaal: Het gevaar van extreme droogte, Ministerie OCW rapport: Aanhoudend droog en Artikel in Noaber: Droog, droger, droogst
Uitgelicht: Kastelen en buitenplaatsen in 1940-'45
Wie een bezoek brengt aan kasteel Doorwerth zal zich maar moeilijk kunnen voorstellen dat hier gedurende de septemberdagen van 1944 verbeten is gestreden tussen Duitse en geallieerde troepen. Het kasteel kwam zwaar gehavend en aan puin geschoten uit de strijd tevoorschijn. Wat in een paar dagen tijd werd verwoest, heeft al met al 37 jaar geduurd om weer op te bouwen. Petra de Wit, werkzaam bij kasteel Doorwerth, schreef hierover in het kader van Dag van het Kasteel 2020 thema; Bezet & Bevrijd, kastelen en buitenplaatsen in 1940-'45. Deze boeiende mini-essay is gepubliceerd op Dag van Het Kasteel | Digitaal. Lees het!

Verbeterde zoekfunctie in NKS Kastelenlexicon
Uitgebreid zoeken op trefwoord is mogelijk gemaakt met de zoekmachine CCHIN (Castle and Country Houses Index of the Netherlands). Ook wordt binnenkort de data uit de proefschriften van Taco Hermans: Woontorens in Nederland en Diana Spiekhout: Het middeleeuwse kastelenlandschap van het Oversticht, aan het NKS Kastelenlexicon toegevoegd. Het NKS Kastelenlexicon is een database waarin wetenschappelijk verantwoorde en peer-reviewde data over kastelen en buitenplaatsen is opgenomen. Bijeengebracht onder redactie van prof. drs. Hans Janssen, Taco Hermans,  Marjolijn Saan, Wendy Landewé en Ben Olde Meierink en met hulp van vele vrijwilligers.
 

Korte berichten
  • Het boek van Theo Kralt over de schilder Jean Baptiste Discart (1855 – 1940) is nu in het Engels uitgegeven. Discart schilderde naast stillevens met oriëntalistische voorstellingen vooral portretten van de Nederlandse adel. Het boek is te vinden in de NKS bibliotheek en hier te bestellen.
  • Wilt u ons werk steunen? Word voor €35,- per jaar donateur en ontvang het magazine Het Buiten 3x per jaar, meer informatie
Dank voor uw steun!

                      


 
Klooster OLV Ter Eem
Daam Fockemalaan 22
3818 KG Amersfoort
033 - 51 00 577
info@kastelen.nl | archief.kastelen.nl
Copyright © 2020 Nederlandse Kastelenstichting,
All rights reserved.