View this email in your browser
Nieuwsbrief Maart 2021
Inhoud: ICOMOS Nederland | Spacetime Layers | Uitgelicht: Nienoord en het water | Internationale Vrouwendag | Korting boek Haamstede | Korte berichten 

ICOMOS Nederland en NKS partners voor water

Vereniging ICOMOS Nederland en de Nederlandse Kastelenstichting slaan hun handen ineen om de erfgoed- en de waterwereld met elkaar te verbinden. De samenwerking begint met een gezamenlijke livestream symposium op donderdag 27 mei 2021.
Als het gaat om klimaatverandering en water is erfgoed nog nauwelijks in beeld, omdat de erfgoed- en de waterwereld elkaar onvoldoende kennen. Zowel institutioneel, politiek en vooral als het om onderzoek en de wetenschap gaat is er weinig raakvlak. Het symposium brengt hierin verandering. Praat mee en laat u inspireren.

Lees hier meer informatie over het symposium.
Lees hier het hele bericht.

Dag van het Kasteel zet Spacetime Layers app in

Tweede Pinksterdag, 24 mei biedt Dag van het Kasteel bezoekers de mogelijkheid om coronaproof een buitenplaats of kasteel te bezoeken. Hiervoor werken we samen met de Spacetime Layers app. Met de app op je smartphone kun je individueel of met het gezin op stap.
In de app zijn persoonlijke observaties, foto’s, filmpjes, en informatie van de bewoners en eigenaren opgenomen. Het is alsof deze met je meeloopt. Het leuke is dat deze routes ook na 24 mei beschikbaar blijven.

Klik hier om meer te lezen en om de eerste route te bekijken. Of scan de QR-code.

Uitgelicht: Nienoord en het water

De gracht speelt in de geschiedenis van Nienoord een rol die nog steeds naverteld wordt: de legende over het dienstmeisje dat nieuwsgierig was naar de schatten die de borgbewoners in hun tuinhuis zouden bewaren. En op de zijmuren van de schelpengrot zijn twee hoofden met beweegbare ogen en monden aangebracht. Ook hun geschiedenis is volgens een sage verbonden met het water. Ze stellen bedienden voor die eens een kind van de graaf uit de gracht gered zouden hebben.

Lees hier het verhaal van Johan Louwes.

Vrijheid en emancipatie op kastelen en buitenplaatsen

Hoe was het gesteld met de vrijheid en de emancipatie van vrouwen in de 18e-19e eeuw? Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag op 8 maart jl. worden een aantal bijzondere vrouwen belicht.
Lees over de Nederlandse Jane Austens Betje Wolff en Aagje Deken op Lommerlust of over Juliette McCormick de Magnan Herckenrath op Geerbron, de eerste voormalige tot slaaf gemaakte vrouw van kleur die een buitenplaats bestierde.

Lees hier het artikel van Fred Vogelzang
Bestel boek Haamstede met korting

Het boek Slot Haamstede, tussen zand en zout. Geschiedenis, bouwgeschiedenis en archeologie van een kasteel op Schouwen, komt 1 mei 2021 in de verkoop. Het is een prachtig boek geworden, geschreven door Ernst Dekkers, Liesbeth van Nispen, Ben Olde Meierink en Michiel Purmer. De eindredactie was in handen van Fred Vogelzang.
U kunt tot 30 april 2021, voor-intekenen op het boek door het invullen van dit inschrijfformulier. U ontvangt het boek dan voor €15,95 excl. verzendkosten in plaats van €21,95. De verzendkosten zijn € 4,50.

Lees hier het artikel over Haamstede dat in Het Buiten, 2019, nr. 2 verscheen.
Korte berichten
  • Verhalen gezocht!  Heb je een verhaal dat De rol van water op kastelen en buitenplaatsen belicht? Stuur dat dan naar info@kastelen.nl. Dat kan in de vorm van een filmpje, geschreven verhaal van zo’n 500 woorden (waar mogelijk graag inclusief bronvermelding) met (historische) foto’s (vergeet de fotobijschriften niet), podcast of wat niet meer. Na beoordeling en wellicht wat redactie van het Dag van het Kasteel team kan het geplaatst worden op de website. Ga naar Dag van het Kasteel | Digitaal om voorbeelden te zien en inspiratie op te doen.
  • Per 1 april is historisch geograaf Elyze Storms-Smeets benoemt in de Buitengewone leerstoel Cultureel Erfgoed en Maatschappelijke ontwikkeling bij Wageningen University & Research (WUR). Gefeliciteerd! Lees het uitgebreide bericht.
  • Ben Olde Meierink onderzoeker bij de NKS is mede-auteur van het boek, Biljoen, kasteel, bewoners, landgoed, dat uitgegeven is bij WBOOKS. Via deze LINK vast een voorproefje: Ben's stuk over de bouwgeschiedenis.
  • Luister naar Diana Spiekhout in het programma dr Kelder en Co over witte mannen, moordzuchtige Drentse vrouwen maar vooral ook over haar proefschrift. Gaaf interview.
  • Wilt u ons werk steunen? Word voor €35,- per jaar donateur en ontvang het magazine Het Buiten 3x per jaar, meer informatie.
Belangrijk

We zijn de verzending van de nieuwsbrief aan het verbeteren. Dat betekent dat je mogelijk deze nieuwsbrief ongewenst ontvangt. Onze excuses hiervoor. Wil je de nieuwsbrief niet ontvangen schrijf je dan uit door onderaan op 'uitschrijven' te klikken.
Dank voor uw steun!

 
        


 
Klooster OLV Ter Eem
Daam Fockemalaan 22
3818 KG Amersfoort
033 - 51 00 577
info@kastelen.nl | archief.kastelen.nl
Copyright © 2021 Nederlandse Kastelenstichting,
All rights reserved.