View this email in your browser
MAART 2020
Inhoud: Dag van het Kasteel | Coronacrisis en NKS-programma | Klimaatverandering | Muiderslot | Boek van de maand | Agenda | Korte berichten
 
BRENG OP TWEEDE PINKSTERDAG EEN
DIGITAAL BEZOEK AAN DAG VAN HET KASTEEL

Dag van het Kasteel is aandacht voor kastelen en buitenplaatsen. Dit jaar bezoek je ons publieksprogramma online! Ga via de website op een digitale reis naar het oorlogsverleden van deze prachtige plekken. Beleef op 1 juni de primeur van deze onbelichte verhalen op www.dagvanhetkasteel.nl!

De NKS-programma’s Onthullende verhalen, Verboden muziek en Archeotrail brengen we online tot leven. De ticketverkoop is hiervoor gestopt, kopers krijgen hun geld terug. Samen met kasteeleigenaren en performers werken we momenteel aan creatieve oplossingen. Zoals films, livestreams, podcasts en smartphone-fietstochten. Houd de website in de gaten voor het laaste nieuws!
Laat zien dat dit erfgoed er toe doet en dat het belangrijk is dat hieraan 1 dag in het jaar aandacht besteed wordt. Blijf zichtbaar. Doe mee. Stuur jouw verhaal over Bezet & Bevrijd: Kastelen en Buitenplaatsen in 1940-’45 naar info@kastelen.nl en deel jouw verhaal.
 
Ja, ik wil ook zichtbaar blijven op Dag van het Kasteel. Ik doe mee.
Coronacrisis en NKS-programma
 
De volgende NKS evenementen gaan niet door en worden uitgesteld. Houd archief.kastelen.nl in de gaten.

9 april: Platform Kastelen en buitenplaatsen
8 mei: Symposium Ongenode gasten, de bezetter op buitenplaatsen
15 mei: Donateursexcursie Kasteel Rechteren, Overijssel
Aandacht voor historische buitenplaatslandschappen binnen Erfgoed Deal onderzoeksprogramma rond klimaatverandering
De afgelopen jaren hebben laten zien, dat de klimaatverandering nu al grote invloed heeft op de natuur. Verdroging én vernatting zorgen voor stress bij flora en fauna. Veel tuinen en parken bij buitenplaatsen laten zien welke gevolgen dat kan hebben. Bijzondere bomen sterven, vijvers vallen droog, andere delen staan op onverwachte momenten onder water. Ook de bebouwing ondervindt hinder van de wisselende vochtigheid en grondwaterstanden. 

Om te voorkomen dat de waardevolle historische buitenplaatslandschappen door de klimaatverandering binnen enkele decennia onherstelbaar zijn aangetast, zijn grote ingrepen nodig. Ingrepen die bezinning vragen: hoe willen we omgaan met dit historische erfgoed? Welke rol spelen deze tuinen en parken in onze samenleving? Als erfgoed, natuurgebied en als recreatiegebied. Maar ook als onderdeel van de oplossing om klimaatadaptatie het hoofd te bieden. Om op tijd de ontwikkelingen het hoofd te kunnen bieden, is een gedegen fundament van kennis nodig waarop vernieuwing en aanpassing stevig kunnen rusten.
Dat fundament wil de NKS de komende jaren mede leggen en daartoe is het noodzakelijk praktisch en concreet onderzoek uit te voeren.

Er liggen kansen binnen het Erfgoed Deal programma van de overheid. In de huidige zeven mooie projecten is dit onderwerp nog niet opgenomen! De NKS wil dat historische buitenplaatsenlandschappen onderdeel worden van dit onderzoeksprogramma. Het concept-onderzoeksplan ligt al klaar. Maar om dit te laten landen en tot uitvoer te kunnen brengen hebben we hulp en financiering nodig. In eerste instantie hulp van provincies en partijen die het belang van onze historische erfgoedlandschappen zien en ons onderzoeksplan onder hun vleugels te willen nemen. De NKS biedt kennis en expertise. Neem contact op via info@kastelen.nl
 
 
 

Een gesloten Muiderslot betekent níét dat er niets te doen is

 
Het Muiderslot heeft het kasteelmuseum op een leuke wijze digitaal toegankelijk gemaakt voor de jeugd. Je kunt het kasteel nu vanuit je eigen thuisquarantaine ontdekken. Hier kom je van alles te weten over de verhalen die schuilgaan achter de muren van het stoerste kasteel van Nederland. Elke week is er een opdracht. Zo kun je een tijdreis maken door de geschiedenis van het Muiderslot. Ga naar: https://www.muiderslot.nl/nieuws/thuisonderwijs-met-slotopslot/
 
 
Boek van de maand
Lees de waargebeurde liefdesgeschiedenis van de witte Leon en de zwarte Juliette in het door slavernij beheerste Charleston van 1820. Een verhaal dat nauw verbonden is met buitenplaats Geerbron in Monster. Trouw 6 maart 2020: ‘Een verzoenend verhaal, in onze gepolariseerde tijd.’ Prachtig geschreven door Annejet van der Zijl. De buitenplaats is verdwenen maar het verhaal blijft.
Agenda
  • 6 juni: Donateursexcursie kastelen Wisch en Kemnade, Gelderland
  • 4 juli 2020: Donateursexcursie Kastelen Bouvigne en Breda, Noord-Brabant
  • 21 augustus 2020: Donateursexcursie Huis te Linschoten, Utrecht
  • 26 september 2020: Donateursexcursie Buitenplaatsen Trompenburg en Gooilust, Noord-Holland
Korte berichten
  • Margaretha Turnorplein van Kasteel Amerongen erkent als Utrechtse Erfgoedparel Erfgoed geeft identiteit en verbindt mensen. De Provincie Utrecht is trots op haar cultuur. Zij geeft glans aan innovatieve restauratieprojecten en maakt het mogelijk dat markante rijksmonumenten ook voor volgende generaties behouden blijft. Dat is waar het Fonds Erfgoedparels voor staat. Meer lezen over deze subsidieregeling van provincie Utrecht.
  • Ga zondag 21 juni - dinsdag 30 juni mee met de Buitenlandse Kastelenreis 2020 van Stichting Utrechtse Kastelen. Er is gekozen om kastelen en kerken te bezoeken in het zuiden van Duitsland: het Zwarte Woud en de Bodensee. De reis kost ongeveer € 1.175 p.p. bij gebruik van een 2-persoonskamer. Interesse? Neem contact op met Miep en Theo de Jong, 030-2718637 of dejong.theo@telfort.nl. 
  • Wilt u ons werk steunen? Word voor €35,- per jaar donateur. Meer informatie.
Dank voor uw steun!

                 
Klooster OLV Ter Eem
Daam Fockemalaan 22
3818 KG Amersfoort
033 - 51 00 577
info@kastelen.nl | archief.kastelen.nl
Copyright © 2019 Nederlandse Kastelenstichting,
All rights reserved.