View this email in your browser
Nieuwsbrief December 2020
Inhoud: Beste Wensen | Thema Dag van het Kasteel | Uitgelicht: V1 stelling op Het Oolde | Interactieve kaart online | Korte berichten 

Dag van het Kasteel - Thema - WAT? WATER!

Dag van het Kasteel staat in 2021 volledig in het teken van water. Water is heel belangrijk voor kastelen, buitenplaatsen en landgoederen. De slotgracht zorgde voor verdediging en de rivier zorgde ervoor dat bewoners makkelijk en snel op hun buitenplaats konden komen vanuit de stad. Water voor de keuken werd soms ook uit de gracht gehaald.
Water is in een land als Nederland altijd een actueel thema. Daarom is er in 2020 ook volop aandacht voor het waterbeheer op buitenplaatsen.

Lees hier meer over het thema.

Livestream Ongenode Gasten zeer geslaagd!

Na meerdere keren uitstel, was op 18 december 2020 een digitale versie van het symposium met het thema 'Ongenode Gasten' een feit. Het thema gaat dieper in op de eigendommen van kasteel- en landgoedeigenaren en de omstandigheden tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Wij danken iedereen die mee heeft geholpen om een nieuwe vorm voor online symposia en lezingen te ontwikkelen, maar ook de deelnemers die vragen hebben gesteld tijdens de livestream en achteraf aan de 'digitale borreltafels'. 

Kijk hier de livestream terug.

Uitgelicht: Kastelen en buitenplaatsen 1940-'45

Lees het verhaal over de V1-stelling 525 op buitenplaats Oolde in Gelderland.

Op 16 december 1944 werd de eerste V1 vanaf Oolde afgeschoten. De lanceringen duurden zo’n drie weken tot en met 3 januari 1945. Op die dag ontplofte een V1 op de baan. De installatie kon daardoor niet meer gebruikt worden. Uiteindelijk werd de baan op 31 maart 1945 door Sprengcommando’s opgeblazen.

Lees hier verder.
Interactieve kaart van het kastelenlandschap

Amateurhistoricus John Wennips heeft de eerste interactieve kaart van het Nederlandse middeleeuwse kastelenlandschap gepresenteerd. De online kaart maakt met een klik de veranderingen in het kastelenlandschap in Noord- en Zuid-Holland zichtbaar in de periode tussen 1000-1500. De overige provincies zullen in de loop van 2021 toegevoegd worden. De kaart wordt gevoed met de ruim 1.300 kastelenbeschrijvingen, die op de website kasteleninnederland.nl bij elkaar zijn gebracht. Deze kastelen zijn met het zgn. CCHIN-nummer rechtstreeks gekoppeld aan de NKS database.

Bekijk hier de interactieve kaart.
Korte berichten
  • Onderzoek Oorlog in Arcadië, een samenwerking tussen Gelders Genootschap en De NKS krijgt goeie persaandacht. Lees het artikel in De Gelderlander van 19 december. Beluister ook het interview met projectleider Elyze Storms-Smeets op NPO radio1 op woensdagochtend 23 december om 7:45 uur.
  • Dit jaar bestaat de NKS 75 jaar. Lees het artikel; 75 Jaar waken over kastelen en buitenplaatsen. De Nederlandse Kastelenstichting, 1940-2020 in magazine Het Buiten
  • Wilt u ons werk steunen? Word voor €35,- per jaar donateur en ontvang het magazine Het Buiten 3x per jaar, meer informatie
Dank voor uw steun!

                      


 
Klooster OLV Ter Eem
Daam Fockemalaan 22
3818 KG Amersfoort
033 - 51 00 577
info@kastelen.nl | archief.kastelen.nl
Copyright © 2020 Nederlandse Kastelenstichting,
All rights reserved.