Nederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats

Excursies 2015

      

Excursie Kasteel Ter Horst

Op 24 april 20125 waren we tijdens een zonovergoten middag met ruim 40 NKS-donateurs te gast op kasteel Ter Horst in Loenen, één van de vroegste nog bestaande buitenplaatsen van Nederland. Voordat we het kasteel bezochten, ontvingen we de donateurs met koffie en cake in hotel restaurant ‘De Loenermark’. Rond half twee arriveerden we op kasteel Ter Horst, waar we werden verwelkomd door de drie gidsen van de Stichting Wijnand Hackfort die ons deze middag zouden begeleiden. Eén van de gidsen was mw. C. de Kool die een boek over Kasteel ter Horst heeft geschreven. 

Geschikt om hout te ‘wateren’
De gidsen vertelden ons onder andere dat omstreeks 1557 Arnhems burgemeester Wijnand Hackfort (1522-1563), zijn zomer- en jachtverblijf liet bouwen. Vóór 1557 schijnt het kasteel al te hebben bestaan, echter in een andere constructie. Na jaren van leegstand kocht de heer Hendrik Russelman in 1933 het inmiddels vervallen kasteel en landgoed. Hij was eigenaar van een houthandel in Zaandam en zijn voornaamste reden voor de koop was dat hij hier het hout in stromend water kon leggen voor het zogenoemde ‘wateren’. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel geconfisqueerd door de Duitse bezetters. De familie Russelman werd verbannen naar de kelders. Tegenwoordig wordt het kasteel als woonhuis gebruikt.

Na een bezoek aan het kasteel, de kapel, de (springer)tuin en de bijgebouwen vertrokken we weer naar hotel restaurant ‘De Loenermark’  waar - onder het genot van een drankje op het terras -  nog even in gezelschap van de gidsen werd nagepraat. Een fijne afsluiting van een prima middag.

NKS | Klooster OLV Ter Eem | Daam Fockemalaan 22, 3818 KG Amersfoort | T 033 51 00 577 | E | KvK nr.: 41149488