Nederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats

Excursie naar Franeker

Zaterdag 23 april werd de tweede NKS excursie van het jaar gehouden naar Franeker. Een groep van 40 donateurs bezochten het Martenahuis en het Coopmanshus.

De rondleiding door het Martenahuis werd verzorgd door de curator mevrouw Marjan Brouwer. Het huis heeft een L-vormige plattegrond met hoge traptoren. Het huis werd in 1498 gebouwd voor de invloedrijke edelman Hessel Martena en geeft een goed beeld van het adellijke wonen rond 1500. Zijn nazaten woonden hier tot aan 1696. Hierna werd het huis door rijke Franeker burgers bewoond. In het huis zijn bijzondere interieurelementen uit latere tijd te zien. Het heeft een prachtige bel-etage die de rijkdom van de bewoners ademt en een imposante ridderzaal op de eerste verdieping.

Het rijksmonument `t Coopmanshus (1746) wordt sinds 2006 particulier bewoond en is een van de mooiste huizen van Friesland. Het werd genoemd naar de neuroloog Georgius Coopmans (1717-1800), die opdracht gaf het te bouwen. Hij was en vriend van Eise Eisinga, de stichter van het beroemde Planetarium in Franeker. Als je voor het huis staat dan krijg je niet de indruk dat het zo groot is. Het huis is smal maar heeft een enorme diepte en vier etages. In de diverse kamers op de begane grond in het Coopmanshus, waarin veel authentieke elementen bewaard zijn gebleven, is sinds 2006 een keur van schilderijen, meubelen en voorwerpen te zien uit de collectie van de huidige bewoners. Waaronder de prachtige keuken met koperwerk en een zaal met Hollandse en Vlaamse 17de eeuwse schilderijen. De eigenaar Hans Smelik verzorgde een bijzonder geanimeerde rondleiding door het huis met zijn prachtige en veelzijdige kunstcollectie.

De middag werd afgesloten met een gezellige borrel in tuin en huis van het Coopmanshus.

Meer informatie op: www.coopmanshus.nl en www.museummartena.nl

 
NKS | Klooster OLV Ter Eem | Daam Fockemalaan 22, 3818 KG Amersfoort | T 033 51 00 577 | E | KvK nr.: 41149488