Nederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats

Excursie Paviljoen Welgelegen, Haarlem

De kop is er af! De eerste donateursexcursie van dit jaar heeft plaats gehad. Met een mooie groep van 25 deelnemers.

Het huis Welgelegen werd gebouwd door de bankier Henry Hope als museum voor zijn kunstverzameling. Het wordt wel de Villa Borghese van Holland genoemd. Het is een ontwerp van de architect Abraham van der Hart. In 1785 liet hij de oude hofstede Welgelegen bij Haarlem afbreken voor deze indrukwekkende kunsttempel. Het huis was in 1792 gereed. Hope heeft er zelf maar twee jaar gewoond. Daarna verhuisde hij naar Engeland met medenemen van zijn gehele collectie behalve de schilderijen in de marmeren hal, deze waren te groot. (Gelukkig maar!) Het huis kwam vervolgens in handen van koning Lodewijk Napoleon, keizer Napoleon, koning Willem I en Wilhelmina van Pruisen. In 1830 werd het huis Rijksmuseum. Achtereenvolgend huisvestte het huis het Koloniaal museum, Archeologisch museum, Fotomuseum en het museum voor Kunstnijverheid, tot het in 1920 zijn bestemming als Provinciehuis kreeg. In de periode van 1920 tot nu is het provinciale ambtenarenapparaat uitgegroeid van 40 nar 1.600 ambtenaren!

      

Welgelegen is een indrukwekkend gebouw en zeker een bezoek waard. Noemenswaardig zijn:

1) Antichambre. Deze kamer is door Jan Eisenloeffel geheel betimmerd met Amerikaans geloogd eiken volgens de Amsterdamse School (Art Deco). Bijzonder mooi zijn de kroonluchter en het klokje dat hij heeft ontworpen. 

2) De kroonluchters in de statenzalen. Hier hangen kroonluchters van Michel van Overbeeke uit 2009. Dit Moreno glas is door de meesterblazer Richard Price uit de Verenigde Staten bij Tetterode in Nederland geblazen. Aan de wanden prachtige wandtapijten van Chris de Moor uit 1929-30.

3) Voor een deel staat het oorspronkelijke meubilair nog in het huis en wordt ook nog gebruikt. Dat kan omdat de zijden bekleding is vervangen door een stof geweven in hetzelfde motief maar in zijde versterkt met Trevira.

4) De Henry Hope zaal heeft een mooie maat voor vergaderingen en is prachtig gedecoreerd met grisailles van Jacques Kuyper (1761-1808). De vier windrichtingen en jaargetijden voorstellende. Geïnspireerd op de opgravingen van villa’s in Pompeï. Prachtig is ook de kroonluchter van Bert van Loo uit 2008. Hij heeft hierin een kleine glazen Putti verwerkt als verwijzing naar de motieven in de kamer.

Met dank aan de gidsen van Welgelegen de heer Gerrit Bos en mevrouw Joan Patijn.

De excursie werd geanimeerd afgesloten met een High Tea in Restaurant Parck.

 

 

NKS | Klooster OLV Ter Eem | Daam Fockemalaan 22, 3818 KG Amersfoort | T 033 51 00 577 | E | KvK nr.: 41149488