View this email in your browser
Nieuwsbrief Februari 2021
Inhoud: Uitbreiding bestuur | Aanpassingen Dag van het Kasteel | Ontmoet de programmamakers | Luxe bad op kasteel Heeze | Korting boek Haamstede | Goderd van Heek | Korte berichten 

Robert Quarles van Ufford beoogd voorzitter NKS

Op 2 februari 2021 trad drs. R. (Robert) J. Quarles van Ufford (1967) toe tot het bestuur van de Nederlandse Kastelenstichting. Over enkele maanden neemt hij het voorzitterschap over van Max Schimmelpenninck, die de voorzittersrol sinds januari 2020 ad interim heeft vervuld.

Met de komst van Robert Quarles van Ufford telt het bestuur vijf leden. Naast Robert zijn dat Max Schimmelpenninck (penningmeester/voorzitter a.i.), Tom Peijster (secretaris), Hester Schölvinck en Anniek Meinders.

Lees hier het hele bericht.

Dag van het Kasteel past haar plannen aan

Begin dit jaar gingen wij ervan uit dat een fysiek evenement mogelijk zou zijn op 24 mei. Gezien de huidige stand van zaken rondom Covid en de verwachting dat evenementen tegen die tijd nog maar mondjesmaat toegestaan zullen zijn hebben we de knoop doorgehakt.
We passen onze plannen aan. Maar we houden vast aan tweede pinksterdag als Dag van het Kasteel: de dag dat kastelen en buitenplaatsen in Nederland in de spotlight staan.

Lees hier het hele bericht.

Kijkje achter de schermen: programmamakers

Nils van Beek, Barbara Joustra, Alice Duiven en Georgette van de Water zijn dit jaar als programmamaker verbonden aan Dag van het Kasteel. Ze zijn op dit moment druk bezig mooie waterwandelingen te organiseren, vooral op onbekende(re) locaties.

Het programma word 1 april bekend gemaakt. Houdt de Dag van het Kasteel-website in de gaten.

Maak via deze link nader kennis met de programmamakers. 

Uitgelicht: Het luxe bad van Johanna van Westrenen op kasteel Heeze

Pas vanaf de achttiende eeuw worden vermeldingen van badkamers of -kuipen in kastelen en landhuizen talrijker. Die spaarzame toepassing had alles te maken met de complicaties die de aanleg van een bad met zich meebracht. Bedenkt u maar: er moesten aan- en afvoerleidingen voor het water worden aangelegd, alsmede een deugdelijke riolering. Verder moest er natuurlijk een ‘installatie’ zijn voor het verwarmen van het water, als men tenminste niet met emmers of kuipen vol heet water heen en weer wilde lopen.....

Lees hier het hele artikel van Rob Gruben.
Voor-intekening boek Haamstede

Het boek Slot Haamstede, tussen zand en zout. Geschiedenis, bouwgeschiedenis en archeologie van een kasteel op Schouwen, komt 1 mei 2021 in de verkoop. Het is een prachtig boek geworden met bijdragen van Ernst Dekkers, Liesbeth van Nispen, Ben Olde Meierink en Michiel Purmer onder redactie van Fred Vogelzang.
U kunt tot 12 april 2021, voor-intekenen op het boek door een e-mail met uw gegevens te zenden aan info@kastelen.nl. U ontvangt het boek dan voor €15,95 excl. verzendkosten in plaats van €21,95.

Lees hier het artikel over Haamstede dat in Het Buiten, 2019, nr. 2 verscheen.
In Memoriam - Goderd van Heek

Op 98-jarige leeftijd is op 21 februari 2021 Goderd van Heek overleden. Hij was van 1983-1994 lid van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Kastelenstichting.
Zijn betrokkenheid bij de kastelenwereld vond zijn oorsprong in Kasteel Huis Bergh. Het kasteel dat zijn vader in 1912 kocht. Hij was niet alleen bij de NKS betrokken. Goderd van Heek was ook bestuurder van Huis Bergh, Vrienden van de Gelderse Kastelen, Stichting Gelders Landschap, Overijsselse Kastelenstichting en Overijssels Landschap.

Lees hier het In Memoriam
Korte berichten
  • Verhalen gezocht!  Heb je een verhaal dat De rol van water op kastelen en buitenplaatsen belicht? Stuur dat dan naar info@kastelen.nl. Dat kan in de vorm van een filmpje, geschreven verhaal van zo’n 500 woorden (waar mogelijk graag inclusief bronvermelding) met (historische) foto’s (vergeet de fotobijschriften niet), podcast of wat niet meer. Na beoordeling en wellicht wat redactie van het Dag van het Kasteel team kan het geplaatst worden op de website. Ga naar Dag van het Kasteel | Digitaal om voorbeelden te zien en inspiratie op te doen.
  • Tentoonstelling Kracht van Kronieken, van 21 augustus t/m 14 november 2021, op Huis Bergh, meer informatie.

  • Wilt u ons werk steunen? Word voor €35,- per jaar donateur en ontvang het magazine Het Buiten 3x per jaar, meer informatie.
Dank voor uw steun!

 
       


 
Klooster OLV Ter Eem
Daam Fockemalaan 22
3818 KG Amersfoort
033 - 51 00 577
info@kastelen.nl | archief.kastelen.nl
Copyright © 2021 Nederlandse Kastelenstichting,
All rights reserved.