View this email in your browser
Nieuwsbrief April 2021
Inhoud: 
Nationale Strategie Digitaal Erfgoed | Symposium Wat? Water! | Expert Groep | Interview voorzitter NKS | korting boek Haamstede | Dag van het Kasteel | Korte berichten

NKS ondertekent als 100ste instelling het NDE-manifest
 
Op 20 april werd de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed 2021-2024 gelanceerd. Een strategie voor digitalisering en voor samenwerking. Cultuurproducerende instellingen, erfgoedpartijen en vele andere partners werken samen in een landelijk, sectoroverstijgend netwerk van faciliteiten en ondersteuning om digitaal erfgoed naar de gebruikers te brengen.

De NKS wil haar kennis en informatie over kastelen en buitenplaatsen in Nederland nog beter beheren en beschikbaar stellen. Het manifest onderschrijven is een belangrijke volgende stap in het bereiken van dat doel.

Lees hier meer over de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed.
Lees hier het persbericht bij de ondertekening 

Livestream symposium: Wat? Water!

Vereniging ICOMOS Nederland en de Nederlandse Kastelenstichting nodigen u van harte uit voor dit symposium dat als doel heeft de erfgoed- en de waterwereld met elkaar te verbinden.

Elyze Storms-Smeets, buitengewoon UHD cultureel erfgoed en ruimtelijke participatieve ontwikkelingen aan de WUR en prof. ir. Eric Luiten TU Delft, deskundig op het terrein van water management en landschap zullen elk vanuit hun expertise het onderwerp belichten en met elkaar in discussie gaan. Praat mee en laat u inspireren.

Hier vindt u meer informatie en kunt u zich aanmelden.

Nieuwe NKS-expertgroep

De koerswijziging van kenniscentrum naar kennisgedreven pleitbezorger vraagt om een verbreding van de binnen de organisatie aanwezige competenties en knowhow. De NKS wil een expertgroep oprichten die het bestuur op ad hoc basis kan adviseren over vraagstukken die direct of indirect met de bescherming van kastelen en buitenplaatsen hebben te maken. Het bestuur is op zoek naar deskundigen die zich op vrijwillige basis willen inzetten. De NKS zoekt op verschillende kennisgebieden deskundigheid.

Lijkt het je wat om je in te zetten als deskundige voor de NKS en haar missie? Stuur dan je cv met korte motivatie ter attentie van Tom Peijster (secretaris bestuur NKS): info@kastelen.nl.

Aanvullende informatie kun je hier lezen.

Robert Quarles van Ufford brengt de NKS nieuw elan

Sinds 1 april is Robert Quarles van Ufford voorzitter van de Nederlandse Kastelenstichting. In het tijdschrift Monumentaal praat hij over de ambitie om de Nederlandse Kastelenstichting te laten uitgroeien tot een kennis gedreven pleitbezorger voor behoud van kastelen en buitenplaatsen, hun historische interieurs en het omliggende historische groen.

Lees hier het volledige artikel.

Dit artikel is afkomstig uit MONUMENTAAL, veelzijdig magazine over cultureel erfgoed in Nederland en Vlaanderen.

Bestel boek Haamstede met korting

Het boek Slot Haamstede, tussen zand en zout. Geschiedenis, bouwgeschiedenis en archeologie van een kasteel op Schouwen, komt 1 mei 2021 in de verkoop. Het is een prachtig boek geworden, geschreven door Ernst Dekkers, Liesbeth van Nispen, Ben Olde Meierink en Michiel Purmer. De eindredactie was in handen van Fred Vogelzang.
U kunt tot 30 april 2021, voor-intekenen op het boek door het invullen van dit inschrijfformulier. U ontvangt het boek dan voor €15,95 excl. verzendkosten in plaats van €21,95. De verzendkosten zijn € 4,50.

Lees hier het artikel over Haamstede dat in Het Buiten, 2019, nr. 2 verscheen.
Ga wandelen op buitenplaatsen en landgoederen | 24 mei 2021 | Dag van het Kasteel
Korte berichten
  • Verhalen gezocht!  Heb je een verhaal dat De rol van water op kastelen en buitenplaatsen belicht? Stuur dat dan naar info@kastelen.nl. Dat kan in de vorm van een filmpje, geschreven verhaal van zo’n 500 woorden (waar mogelijk graag inclusief bronvermelding) met (historische) foto’s (vergeet de fotobijschriften niet), podcast of wat niet meer. Na beoordeling en wellicht wat redactie van het Dag van het Kasteel team kan het geplaatst worden op de website. Ga naar Dag van het Kasteel | Digitaal om voorbeelden te zien en inspiratie op te doen.
  • Wilt u ons werk steunen? Word voor €35,- per jaar donateur en ontvang het magazine Het Buiten 3x per jaar, meer informatie.
Belangrijk

We zijn de verzending van de nieuwsbrief aan het verbeteren. Dat betekent dat je mogelijk deze nieuwsbrief ongewenst ontvangt. Onze excuses hiervoor. Wil je de nieuwsbrief niet ontvangen schrijf je dan uit door onderaan op 'uitschrijven' te klikken.
Dank voor uw steun!

 
        


 
Klooster OLV Ter Eem
Daam Fockemalaan 22
3818 KG Amersfoort
033 - 51 00 577
info@kastelen.nl | archief.kastelen.nl
Copyright © 2021 Nederlandse Kastelenstichting,
All rights reserved.