Nederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats

Boek Woontorens in Nederland

Auteur dr.ir. D.B.M. (Taco) Hermans  

In Nederland hebben misschien wel 3000 kastelen gestaan. Duizend daarvan waren zogenaamde woontorens. Van al die kastelen zijn er enkele honderden over, van de woontorens maar een handjevol. Wat is een woontoren eigenlijk? Dit boek geeft op die vraag een antwoord. De term woontoren is eigenlijk min of meer binnengeslopen in de kastelenkunde. Het gaat om solitaire torens, die verdedigbaar zijn en waarin gewoond kan worden. Soms echter is de toren geheel ingebouwd geraakt door latere toevoegingen, waardoor de toren volkomen onherkenbaar is geworden. Bij andere is het onduidelijk of de bouwheer het plan had een veel groter kasteel te bouwen maar door geldgebrek of andere omstandigheden niet verder is gekomen dan een losse toren. En of er in de torens gewoond kan worden, is bij veel objecten een groot vraagteken. Kortom, de woontoren is een bijzonder fenomeen in het Nederlandse landschap. 

 

Kastelenkenner en bouwhistoricus Taco Hermans was al jaren gefascineerd door deze bijzondere soort kastelen. Hij deed grondig onderzoek naar bijna driehonderd woontorens, waarover nog enige informatie te vinden was. Hij bezocht allereerst de overgebleven monumenten zelf, ploegde door de relevante archieven en literatuur en bestudeerde archeologische gegevens. Dat resulteerde in een proefschrift. Van de honderden in dat proefschrift onderzochte objecten zijn er bijna 50 in deze gids beschreven. De keuze viel daarbij op die kastelen, die nog (deels) overeind staan, als ruïne in het landschap herkenbaar zijn of waarvan nog flinke bouwdelen overgebleven zijn. 

Voor ieder die in kastelen is geïnteresseerd, geeft deze gids een prachtig overzicht van de nog bestaande woontorens. Een uitgebreide inleiding beschrijft overzichtelijk wat we op dit moment weten van deze bijzondere kastelen. Per object is een bouwkundige beschrijving opgenomen naast een korte historie. De vele illustraties geven een zo compleet mogelijk beeld van hoe de woontoren er uit ziet en welke ontwikkeling het gebouw heeft doorgemaakt. Kleine details blijken opeens van groot belang bij de duiding van de bouwgeschiedenis. Met deze gids in de hand wordt een bezoek aan een woontoren in Nederland een bouwhistorisch avontuur!

Lees hier welke torens in het boek beschreven worden. 

Wegens de vorm van de uitgave is de literatuurlijst niet opgenomen in het boek. Deze is hier te raadplegen. 

Donateurs ontvangen het boek gratis. 

Winkelprijs €14,95. 

ISBN/EAN 978-90-74205-04-7

gebonden, geïllustreerd (kleur)

240 blz. 

verschijnt 28 november 2015 

Distributeur: Uitgeverij Verloren, Hilversum (tel. 035-6859856 of info@verloren.nl)

NKS | Klooster OLV Ter Eem | Daam Fockemalaan 22, 3818 KG Amersfoort | T 033 51 00 577 | E | KvK nr.: 41149488