Nederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats

Boek van de Maand

Iedere maand wordt door een van onze vrijwillige bibliotheekmedewerkers een boek besproken dat bijzondere aandacht verdient. Deze maand aandacht voor het boek

KASTELEN LANGS DE LOIRE 

Het begrip ‘Loirekasteel’ laat zich nauwelijks in een vastomlijnde definitie vangen. In het gehucht Ligeret – de naam is afgeleid van Liger (de Latijnse naam van de Loire) – dat aan de monding van de deze grote rivier ligt, bevindt zich een klein kasteel dat net zoveel aanspraak op deze titel kan maken als alle andere. 

Vaak wordt uitgegaan van kastelen die relatief dicht langs de oever van de Loire of een van haar zijrivieren staan. Door uit te gaan van geografische of historische feitelijkheden laat men echter een factor buiten beschouwing die minstens zo bepalend is geweest voor het feit dat er zo veel gerenommeerde kastelen in één gebied te vinden zijn: het dal van de Loire. Want in dit prachtige dal heeft de rivier haar bedding kunnen vinden; een rivier die kalm en breed kan zijn maar soms zo woest en ontembaar is dat zij de dijken onder druk zet. Juist aan dit door de rivier gevormde landschap dankt de Loire haar vele lovende benamingen: verblijf van koningen, tuin van Frankrijk, streek van kunst en letteren, bakermat van de Renaissance.

Ook kan de norm worden gehanteerd of een kasteel is beïnvloed door de koninklijke bouwstijl die zich in heel Frankrijk verspreid heeft. Het boek bevat daarom ook een chronologie en genealogie van de koningen van Frankrijk en van de belangrijkste historische gebeurtenissen.

Na een uitgebreide inleiding waar in wordt gegaan op de geschiedenis van de kastelen en hun bewoners, worden daarna 62 kastelen afzonderlijk besproken waarbij de nadruk ligt op de architectuur.

Het boek is geschreven door Jean-Marie Pérouse de Montclos en Robert Polidori.

Pérouse de Montclos is als docent verbonden aan de grootste Franse overheidsorganisatie voor wetenschappelijk onderzoek voor de vakgebieden geschiedenis en het behoud van monumenten. Hij is lid van de Franse Academie voor Architectuur.

Polidori behaalde in 1979 zijn graad van Master of Arts aan de universiteit van New York te Buffalo, fotografeert sinds die tijd en woont sinds 1987 in Parijs. Hij heeft de pronkstukken van de Loirevallei gefotografeerd zoals de grandeur van Chambord, een château van verhalen en legenden…

Dit boek is een ode aan de streek waar vorsten en edellieden hun militaire bolwerken en luxueuze lusthoven bouwden.

Het boek is in 1998 als Nederlandse editie uitgegeven bij Könemann en telt 359 pagina’s. 

Plaatscode fX2.9FR6/LOIR.

Nieuwsgierig geworden? Het boek is op afspraak, via info@kastelen.nl, in te zien in onze bibliotheek.

 

NKS | Klooster OLV Ter Eem | Daam Fockemalaan 22, 3818 KG Amersfoort | T 033 51 00 577 | E | KvK nr.: 41149488