Nederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats

Verslag excursie naar buitenplaats Berbice

Vrijdag 22 juni 2018

Na twee geslaagde excursies (2014 en 2016), hebben wij de Stichting tot Behoud van Cultuurhistorische Buitenplaatsen wederom bereid gevonden om ons te ontvangen op buitenplaats Berbice in Voorschoten. Een groep van 18 donateurs kreeg een exclusief kijkje in het huis en in de tuin. 

           

De middag ging van start in het schuitenhuis in de rozentuin van Berbice. Nadat iedereen voorzien was van een hapje en een drankje, begon het inhoudelijke programma. Promovenda Marjoleine Kooper-Huigen verzorgde een interessante lezing over (oud-)bewoner Pieter de la Court van der Voort. Hij was van 1688 tot 1716 eigenaar van buitenplaats Allemansgeest (de oude naam van Berbice). Op levendige wijze maakte Marjoleine duidelijk wat een markante persoonlijkheid deze Pieter de la Court van der Voort was. Naast een succesvolle lakenhandelaar, was deze Pieter een slimme belegger (38% in Engelse aandelen). Ook was hij een kunstverzamelaar wiens objecten nu in het Rijksmuseum hangen. Tenslotte leidde zijn tuinliefhebberij tot de uitgave van zijn beroemde Byzondere aenmerkingen. In dit standaardwerk beschrijft Pieter de theorie en praktijk rond de aanleg van tuinen. Leuk feitje: deze boeken zijn verspreid over de wereld en zelfs de universiteit van Princeton bezit er een! Ook in Hawaii ligt een exemplaar.

Tijdens de lezing werden nog meer kanten van deze kleurrijke persoonlijkheid belicht. Zo was hij ook een pionier op het gebied van het op grote schaal kweken van ananassen!

Na dit inhoudelijke programma werd de groep in het huis rondgeleid door Marjoleine en Inge van de Stichting tot Behoud van Cultuurhistorische Buitenplaatsen. Normaal gesproken is het huis niet open voor publiek. Bijzonder om door de keuken, kleine eetkamer, rode eetkamer en bibliotheek te lopen en de verhalen rond Berbice en haar bewoners te horen. Soms leek het alsof de tijd heeft stil gestaan want de Stichting zet zich met 60 vrijwilligers in om alles in oorspronkelijke staat te behouden.

Aangezien er in de lezing aandacht werd besteed aan de tuin, was het zeer interessant om het park met haar fruitmuren en oranjerie met eigen ogen te aanschouwen. Hennes gaf de donateurs een rondleiding langs de mooiste en interessantste plekken. Ook bijzonder om in misschien wel de oudste oranjerie van Nederland te staan.
De middag eindigde tenslotte in het schuitenhuis waar onder het genot van een hapje en drankje volop werd nagepraat over deze geslaagde dag.

            

De oranjerie van buitenplaats Berbice                                        

NKS | Klooster OLV Ter Eem | Daam Fockemalaan 22, 3818 KG Amersfoort | T 033 51 00 577 | E | KvK nr.: 41149488