Het nieuwe rapport van de Vereniging PHB laat de economische waarde van buitenplaatsen zien. Voor het gebouwde erfgoed op de buitenplaats, zoals het herenhuis, de bijgebouwen en eventuele boerderijen, ziet de zaak er redelijk uit. Voor het groen daarentegen, veruit de grootste kostenpost maar ook een heel belangrijke factor in de leefbaarheid van onze omgeving, is de balans erg scheef. De meeste kosten zijn voor de eigenaar, bijna alle baten voor derden. Het is goed dat dit rapport ons daar als samenleving bewust van maakt.
Het belang van het rapport is dat op kwantificerende wijze duidelijk gemaakt wordt welke bijdrage buitenplaatsen leveren aan onze woonomgeving. Op basis van een onderzoeksmodel dat gefundeerd is op vergelijkbaar onderzoek en ervaringskennis van buitenplaatseigenaren, maakt het rapport duidelijk dat buitenplaatsen een positieve bijdrage leveren aan onze economie en onze leefomgeving. Deze positieve bijdrage heeft een omvang van tientallen miljoenen euro`s. Het is goed om dit in dit tijdsgewricht, waarin ook immateriële waarden pas letterlijk gaan meetellen als ze in cijfers worden uitgedrukt, op deze manier aan te pakken. Aan de andere kant dreigt het gevaar dat de natuurlijke en cultuurhistorische waarden van buitenplaatsen achter de getallen verloren gaan. Niet alles is in geld uit te drukken.
Dr. Fred Vogelzang heeft namens de NKS zitting gehad in de adviesraad. Op 22 mei is het rapport mede namens de NKS aangeboden aan de vaste kamercommissie van OCW in de 2e kamer. Download hier het rapport.