Nederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats

Slot Zuylen

Tournooiveld 1
3611 AS OudZuylen (Utrecht)
T 030 244 02 55
E info@slotzuylen.nl
www.slotzuylen.nl

Op Slot Zuylen hebben veel meer beroemde mensen gewoond dan Belle: toch is zij het die nog steeds de meeste bezoekers aanspreekt. Slot Zuylen komt voor het eerst in een betrouwbare bron voor in 124 ... lees meer

Op Slot Zuylen hebben veel meer beroemde mensen gewoond dan Belle: toch is zij het die nog steeds de meeste bezoekers aanspreekt. Slot Zuylen komt voor het eerst in een betrouwbare bron voor in 1247. Toen woonde er een Gijsbert van Zuylen. Zijn zoon was een trouwe vazal van de Hollandse graaf Floris V. De familie was afkomstig uit Duitsland en had ook daar bezittingen. Via de Duitse relatie waren er huwelijksbanden met de Zeeuwse Frank van Borsselen, de latere voorman in de Hoekse en Kabeljauwse twisten. Die twisten waren er de oorzaak van, dat Slot Zuylen werd vernield.
Van Borsselen was getrouwd met Jacoba van Beieren, ook al zo`n beroemdheid uit de vaderlandse geschiedenis en was vooral elders actief. Reden om zijn Utrechtse kasteel te herbouwen had hij dan ook niet. Pas in 1522 bouwde een nazaat, Willem van Rennenberg, op deze plek een nieuw slot. George Lalaing, graaf van Rennenberg, die als Spaanse overloper al evenzeer een beruchte historische figuur is geworden, verkocht Zuylen aan een familielid, die het kasteel weer doorverkocht aan een Amsterdamse koopman.
Adam van Lockhorst wilde graag bewijzen dat hij afstamde van oude Utrechtse adel. Bij die claim hoorde ook een middeleeuws kasteel en daarom kocht hij in 1617 slot Zuylen aan. Via via kwam het daarna in bezit van de familie Van Tuyll van Serooskerken, wat ook de officiële achternaam van Belle van Zuylen is. Belle`s vader liet het kasteel flink verbouwen. De laatste Van Tuyll besloot in 1951 het kasteel in een stichting onder te brengen. Sindsdien is het als museum ingericht.

×
Afbeeldingen van Slot Zuylen























NKS | Klooster OLV Ter Eem | Daam Fockemalaan 22, 3818 KG Amersfoort | T 033 51 00 577 | E | KvK nr.: 41149488