Het huidige kasteel werd rond 1350 gebouwd door Bernt van Galen, vermoedelijk als een vierkant kasteel met een poorttoren en een grote toren in de noordwesthoek. In de zestiende eeuw verkochten de Van ...
Het huidige kasteel werd rond 1350 gebouwd door Bernt van Galen, vermoedelijk als een vierkant kasteel met een poorttoren en een grote toren in de noordwesthoek. In de zestiende eeuw verkochten de Van Galens hun kasteel aan Herman van Bronkhorst-Batenburg. Om zijn kasteel te kunnen restaureren, leende deze veel geld bij een Antwerpse zakenman. Toen hij zijn schulden niet kon aflossen, verviel Wijchen aan Geertruid van Dalem, de weduwe van de schuldeiser. Zij verkocht het aan Emilia van Nassau, een dochter van Willem van Oranje. Het kasteel bestond in de periode dat de Van Galens eigenaar waren uit de zware toren en een woonvleugel aan de noordzijde, die was ingedeeld in een zaal en een kamer. Onder die zaal lag een kelder en een muur sloot het complex af. Rond 1500 werden er nog twee vleugels aangebouwd. Voor het kasteel lag een voorburcht.
De restauratie die was begonnen door Van Bronkhorst en werd voortgezet door Emilia van Nassau hield in dat de gevels werden hersteld en deels nieuw opgetrokken. Er verrees een tweede toren en op de begane grond werd een renaissancegalerij gebouwd, toen het hoogtepunt van de mode. Alle muren kregen de witte speklagen, die toen eveneens sterk in de mode waren. Versierd werd het gebouw met arkeltorentjes en nieuwe schoorstenen. Ook binnen werd de burcht gemoderniseerd.
In 1903 werd het kasteel verkocht door J.J.R. baron d`Osy. Zijn familie, uit Frankrijk afkomstig en in de achttiende eeuw als kooplieden in Rotterdam rijk geworden, bezat het kasteel toen al meer dan een eeuw. Koper was Adriana van Andringa de Kempenaer. In 1906 brandde haar nieuwe bezit volledig uit. Zij liet het kasteel herbouwen. Twee neven die het huis erfden, verkochten kasteel Wijchen aan de gemeente. De gemeente Wijchen richtte in 1932 de begane grond van het kasteel in als gemeentehuis. In 1981 verhuisden de ambtenaren naar een nieuw gemeentekantoor. Het kasteel werd toen vooral ingericht voor representatieve doeleinden, zoals huwelijksvoltrekkingen. De eerste verdieping en de zolder biedt onderdak aan Museum kasteel Wijchen, met een archeologische collectie uit de omgeving die varieert van sieraden en wapens tot aardewerk. Uniek is de museumtuin met medische en keukenkruiden.
×