Het kasteel van Rhoon dankt zijn naam aan de familie Van Roden. Al vanaf de twaalfde eeuw heeft er op het kasteelterrein een kasteel gestaan. Dit is in 1572 in brand gestoken door de watergeuzen, waar ...
Het kasteel van Rhoon dankt zijn naam aan de familie Van Roden. Al vanaf de twaalfde eeuw heeft er op het kasteelterrein een kasteel gestaan. Dit is in 1572 in brand gestoken door de watergeuzen, waarna het huidige kasteel is opgetrokken. Dit was geen versterkt huis, maar een edelmanswoning die in de eerste plaats gericht was op wooncomfort.
De eerste bekende Van Roden was Biggo van Roden, afkomstig uit Zeeland. Hij en zijn nakomelingen bedijkten land, breidden zo het gebied van de graven van Holland uit, en kregen in ruil daarvoor een heerlijke titel en de bijbehorende rechten. Zij hebben ook het eerste kasteel van Rhoon gebouwd. Hoe dit eruit heeft gezien, is niet bekend. Dit kasteel is in 1572 door de watergeuzen bestormd en in brand gestoken, omdat de toenmalige eigenaar, Pieter VI van Duveland, een fervent rooms-katholiek was. Hij wilde zich niet verzetten tegen de Spanjaarden. Zijn zoon, Pieter VII, heeft het kasteel weer opgebouwd op de oude fundamenten.
Pieter IX van Duveland zag zich in 1683 gedwongen om kasteel en land van Rhoon te verkopen, aangezien zijn vader hem berooid had achtergelaten. Het werd verkocht aan Hans Willem Bentinck. Rhoon bleef in de familie Bentinck tot 1830, waarna het werd verkocht aan Anthony van Hoboken, een Rotterdamse reder, die zich bovendien een adellijke titel verwierf. Na de dood van zijn zoon Edward in 1913 volgde een periode van verval, en in de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel leeggeroofd. Het kasteel werd vervolgens in de jaren zeventig gerestaureerd en doet nu dienst als cultureel centrum.
×