Nederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats

Stadskasteel Oudaen

Oudegracht 99
3511 AE Utrecht (Utrecht)
T 030 231 18 64
E info@oudaen.nl
www.oudaen.nl
Functie: horeca.

Aan de Oudegracht in de stad Utrecht ligt stadskasteel Oudaen. Dit huis is waarschijnlijk eind dertiende eeuw gebouwd. Het bestond uit een smal en diep huis met aan de kant van de Oudegracht een trapt ... lees meer
Aan de Oudegracht in de stad Utrecht ligt stadskasteel Oudaen. Dit huis is waarschijnlijk eind dertiende eeuw gebouwd. Het bestond uit een smal en diep huis met aan de kant van de Oudegracht een traptoren.

Ten tijde van de bouw van stadskasteel Oudaen bestond de rest van de bebouwing van de stad hoofdzakelijk uit lage houten huizen. Met zijn 18 meter hoge gevel Oudaen stak hier ver boven uit. Het huis had vooral een representatief karakter. Zo was de zaal op de benedenverdieping oorspronkelijk een indrukwekkende zeven meter hoog. Aan de buitenzijde had het huis een kasteelachtig uiterlijk: alleen in de voor- en achtergevel zaten ramen, maar de lange zijmuren waren volledig gesloten. Bovendien was het dak voorzien van een weergang met kantelen. Op deze manier wilden de bewoners de buitenwereld hun rijkdom en adellijke allures laten zien.
Oorspronkelijk was Oudaen in bezit van de familie Zoudenbalch, en het heeft de eerste eeuwen ook bekend gestaan onder de naam Zoudenbalch. Waarschijnlijk is de naam veranderd nadat er in 1467 in de Donkerstraat een nieuw huis Zoudenbalch was gebouwd. Aan het oorspronkelijke smalle en diepe huis zijn later bijgebouwen toegevoegd. De gevel van de traptoren werd rond 1500 aangepast en voorzien van een torenspits, zodat het kasteelachtige uiterlijk nog versterkt werd. Ook werd er een zijhuis tegen de zaalbouw aan gebouwd. Waarschijnlijk was dit de plek waar gewoond werd.
Oudaen is tot 1758 in gebruik geweest als representatief woonhuis. Toen werd het verkocht aan de Nederduitse Hervormde Gemeente, die het verbouwde tot een "Oude Mannen en Vrouwen Huis". Dit werd pas in 1965 gesloten. Oudaen is hierna enige tijd in handen van de studentenvereniging Veritas geweest. Tegenwoordig is er een restaurant gevestigd.
×
Afbeeldingen van Stadskasteel Oudaen



NKS | Klooster OLV Ter Eem | Daam Fockemalaan 22, 3818 KG Amersfoort | T 033 51 00 577 | E | KvK nr.: 41149488