De oudste delen van kasteel Maurick stammen uit 1400 en zijn te zien bij de poort en de naastliggende torens. Sommige delen zijn zeventiende-eeuws, maar het meeste is gebouwd in de negentiende eeuw. D ...
De oudste delen van kasteel Maurick stammen uit 1400 en zijn te zien bij de poort en de naastliggende torens. Sommige delen zijn zeventiende-eeuws, maar het meeste is gebouwd in de negentiende eeuw. De stallingen zijn nu in gebruik als horeca- en vergaderlocatie. In het hoofdgebouw bevindt zich de Frederik Hendrikzaal, waar de stadhouder van die naam tijdens het beleg van Den Bosch in 1629 heeft gelogeerd. Het was in deze zaal dat volgens de overlevering een kanonskogel een einde maakte aan een heerlijk diner van de stadhouder. Die schreef een verontwaardigde brief aan de legeraanvoerder die zo brutaal was geweest, hem tijdens het eten te storen!
Maurick heeft vele eigenaren gekend: rond 1520 woonde hier de hoogschout van Den Bosch, Jan Heym. Zijn zoon Aert lijkt een ijzervreter geweest te zijn: hij voerde verschillende veldtochten tegen de Geldersen uit. Na 1680 moest de familie Heym haar kasteel verkopen. Via via kwam het in handen van de schoonzoon van zeeheld Maarten Tromp. In diens familie bleef het kasteel tot het einde van de negentiende eeuw. De nieuwe eigenaar, Augustinus van Lanschot, restaureerde Maurick, maar nazaten brachten het onder in een N.V. die er een hotel opende, dat later plaatsmaakte voor een kantoorfunctie, vergaderlocatie en restaurant.
×