Nederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats

Kasteel Kessel

Kasteelhof 1a
5995 BH Kessel (Limburg)
T 077-7600666
E info@kasteeldekeverberg.nl
www.kasteeldekeverberg.nl
Functie: trouwlocatie.

Kasteel De Keverberg is gelegen in het hart van het Noord-Limburgse dorp Kessel aan de Maas en kent een rijke historie. Het Rijksmonument is gelegen op een opgeworpen heuvel, direct aan de Maas en ... lees meer

Kasteel De Keverberg is gelegen in het hart van het Noord-Limburgse dorp Kessel aan de Maas en kent een rijke historie. Het Rijksmonument is gelegen op een opgeworpen heuvel, direct aan de Maas en is daarmee een van de weinig nog overgebleven mottekastelen in Nederland.

De historie van Kasteel De Keverberg begint in de tiende eeuw. Toen werd op deze plek een vierkante natuurstenen toren gebouwd van vijftien meter hoog op een fundering van oersteen en maaskeien. Vanaf deze toren werd tol geheven voor zowel het scheepvaartverkeer als voor verkeer dat bij Kessel van Brabant naar Keulen trok of en vice versa. Van deze oorspronkelijke toren zijn tijdens de herbouw delen gevonden en blootgesteld. U kunt deze met eigen ogen aanschouwen tijdens een rondleiding door Kasteel De Keverberg.

Van toltoren naar woonkasteel

Later is deze vierkante toren deels afgebroken en is de motte verder verhoogd waardoor de negen meter hoge plateauheuvel ontstond. Op die heuvel, van waaruit u een uniek Maaspanorama ervaart, werd in de twaalfde eeuw een mergelstenen ringmuur gebouwd. Binnen die ringmuur is in de dertiende eeuw een zaal gebouwd met daarbij een poorttoren. Vervolgens werd in de veertiende eeuw een vierkante woontoren aan het bouwwerk toegevoegd en in de vijftiende eeuw de Maastoren. Beetje bij beetje ontstond zo de vorm van het kasteel zoals dat tot 17 november 1944 de skyline van Kessel markeerde.

Verwoest in de Tweede Wereldoorlog

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog staken de Duitsers het kasteel in brand en verwoestten het. De binnenmuren werden vernield en van het interieur bleef niets over. De toenmalige bewoners, de Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid, zagen geen kans om het kasteel te herbouwen en zo werd de burcht een ruïne. Een ruïne bestaande uit een ringmuur met nissen en kantelen, een gedeelte van de weergang, enkele muren van de grote zaal en de Maastoren en de Donjon (woontoren). In 1953 kocht de toenmalige gemeente Kessel de restanten aan. .Vervolgens werd de ruïne onder leiding van Professor Renaud geconsolideerd, er werden maatregelen genomen waardoor wind en regen de ruïne zo min als mogelijk zouden aantasten. Tevens reconstrueerde prof. Renaud zoveel mogelijk de oorspronkelijke versterking. Sindsdien zijn vele gemeentebesturen bezig geweest om de ruïne weer op te bouwen. Tot 18 november 2011 tevergeefs.

Herbouw gedragen door de inwoners van Kessel

Want op die dag veranderde het perspectief van De Keverberg. Toen stemde de gemeenteraad van Peel en Maas (waar Kessel sinds 1 januari 2010 onderdeel van uit maakt) in met de herbouw van De Keverberg, met de helft van de kosten van de financiering hiervan én met de overdracht van het eigendom aan Stichting Behoud Kasteel De Keverberg. De provincie Limburg financierde de ontbrekende helft. Die stichting ging vervolgens aan de slag met de herbouw.

×
Afbeeldingen van Kasteel Kessel







NKS | Klooster OLV Ter Eem | Daam Fockemalaan 22, 3818 KG Amersfoort | T 033 51 00 577 | E | KvK nr.: 41149488