Nederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats

Kasteel te Heenvliet

Markt 10-11
3218 AM Heenvliet (Zuid-Holland)
T 0181-661908
E
www.beeldentuinravesteyn.nl
Functie: trouwlocatie, evenementenlocatie, tuinen.

Het kasteel te Heenvliet, tegenwoordig bekend onder de naam Ruïne Ravensteyn, was een oorspronkelijk grote rechthoekige woontoren. Nadat het kasteel in 1572 door de watergeuzen in brand is gestoken, h ... lees meer
Het kasteel te Heenvliet, tegenwoordig bekend onder de naam Ruïne Ravensteyn, was een oorspronkelijk grote rechthoekige woontoren. Nadat het kasteel in 1572 door de watergeuzen in brand is gestoken, heeft het nog enige tijd als gevangenis gefunctioneerd. De ruïne is geconsolideerd en kan worden bezocht.

Heenvliet is waarschijnlijk in de dertiende eeuw gebouwd door Hugo van Voorne. De nakomelingen van Hugo gingen zich vervolgens ‘Van Heenvliet’ noemen. Het kasteel bestond toen uit een rechthoekige woontoren met op elke hoek een ronde toren. Drie van deze torens waren massief en slechts buitenom, via de weergang, te bereiken. Alleen in de zuidoostelijke toren bevond zich een wenteltrap. Deze grote toren werd in de veertiende eeuw uitgebreid met een woonvleugel aan de noordoostzijde en vervolgens, rond 1450, met een vleugel aan de zuidoostzijde.
Midden vijftiende eeuw kwam het kasteel in handen van de familie Van Cruyningen. Eind zestiende eeuw was Heenvliet in handen van Maximiliaan van Cruyningen. Hij trachtte allerlei hoge adellijke titels te verwerven en gaf daar veel geld aan uit. Zoveel, dat zijn dochters zich in 1627 genoodzaakt zagen om het huis te verkopen. Het kasteel was toen inmiddels in verval geraakt. In 1572 was het tijdens de opstand door de watergeuzen in brand gestoken. Het huis werd niet hierna meer opgebouwd, aangezien er toen al een nieuw, comfortabel ambachtherenhuis was gebouwd aan de markt in het dorp, en dit als woning gebruikt werd. De nog resterende kelderverdieping werd enige tijd als gevangenis gebruikt. De ruïne bleef in stand en werd in de jaren zestig van de twintigste eeuw geconsolideerd. Tegenwoordig is deze op afspraak te bezoeken.
×
Afbeeldingen van Kasteel te Heenvliet













NKS | Klooster OLV Ter Eem | Daam Fockemalaan 22, 3818 KG Amersfoort | T 033 51 00 577 | E | KvK nr.: 41149488