Het prachtig witgepleisterde kasteel De Haere wordt weerspiegeld in de slotgracht en is een populaire trouwlocatie. Daarvoor deed het lange tijd dienst als adellijk woonhuis. Kasteel de Haere ... lees meer
Het prachtig witgepleisterde kasteel De Haere wordt weerspiegeld in de slotgracht en is een populaire trouwlocatie. Daarvoor deed het lange tijd dienst als adellijk woonhuis. Kasteel de Haere is eigendom van stichting IJssellandschap. De medewerkers van de stichting houden kantoor op de eerste verdieping.
Al in de veertiende eeuw is er sprake van een Hof ter Hare, dat in 1445 in handen komt van een adellijke burger van Deventer, Hendrik van Oldeneel. Een nazaat van hem bouwde op de plek van de hof in 1559 een echt kasteel. Ruim twee eeuwen later werd dat kasteel ingrijpend verbouwd en kreeg het zijn huidige vorm. Die verbouwing gebeurde door Jan van Suchtelen, een kapitein in het leger.
De eeuwen daarvoor was het huis in handen geweest van niet al te kapitaalkrachtige families en misschien was De Haere wel aan een opknapbeurt toe. In ieder geval werd het nu flink onder handen genomen. Een zoon van Jan werd burgemeester van Deventer en bij zo`n functie hoorde een eigen kasteel als een passend onderkomen. De burgemeester bezat echter nog enkele kapitale huizen en daarom besloot hij in 1840 De Haere te verkopen. Het huis met twaalf kamers en `opvallend detail` vergulde spiegels in de grote en kleine zaal werd gekocht door Charles Smissaert, een marineman. Om het huis lag toen al een groot park met schaduwrijke bomen en aangename wandelpaden.
Smissaert moest het huis na de dood van zijn vrouw weer verkopen en tot 1962 kende het huis verschillende eigenaren. Toen werd het gekocht door de gemeente Deventer, die het in beheer gaf aan de Verenigde Gestichten. Veel gebeurde er niet mee en in 1996 werd De Haere door de nieuwe eigenaar Stichting IJssellandschap gerenoveerd.