Nederlandse Kastelenstichting Bekijk de webversie
Uitnodiging studiemiddag
De Nederlandse Kastelenstichting (NKS), kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats nodigt u van harte uit voor de studiemiddag:
Publiek bezit? 
De rol van kastelen en buitenplaatsen in de samenleving

donderdag 2 november | Kasteel Ruurlo
Dagvoorzitter: dr. Bouke van Gorp (UU)
 
Programma
Voorprogramma
13.00-14.00 uur
Rondleiding Kasteel Ruurlo onder begeleiding van een gids. Alleen bij voldoende belangstelling. De bijdrage hiervoor bedraagt € 6,50 exclusief museumtoegang. Museumjaarkaart is geldig. Gaarne aanmelding vooraf. 

Programma
14.00 uur
Ontvangst met thee en koffie

14.15 uur
Welkom en inleiding door mw. drs. ir. Heidi van Limburg Stirum, directeur NKS en mw. dr. Bouke van Gorp, assistant-professor Human Geography and Planning, Universiteit van Utrecht

14.30 uur
Kastelen als museum
•    Ing. Denny Perdok, projectleider Verlaan & Bouwstra architecten; Restauratie van Kasteel Ruurlo tot museum voor moderne kunst
•    Frank Louhenapessy MA, hoofd bedrijfsvoering Huis Doorn; Huis Doorn een praktijkvoorbeeld van een kasteel als museum

Key note
•    Prof. dr. Jan Rouwendal, VU Amsterdam
Titel: De economische waardering van erfgoed. De case voor kastelen en buitenplaatsen

Particulier bewoonde kastelen en buitenplaatsen. Presentatie studentenonderzoek.
•    Roy Tijsmans BCs, student Universiteit Utrecht, Rol van de gemeente bij behoud van particuliere kastelen en buitenplaatsen
•    Arjen Cools MSc, student Universiteit Utrecht, Open huis? Motieven voor openstelling

Herbestemming 
•    Dr. Fred Vogelzang, wetenschappelijk onderzoeker NKS, Nieuwe functies en traditioneel gebruik: kastelen en buitenplaatsen in de 21ste eeuw

Afsluiting
17.00-18.00 uur
Napraten met hapje en drankje
Aanmelden
U kunt zich aanmelden tot uiterlijk 30 oktober 2017 via deze link.
De kosten voor de studiemiddag bedragen € 45,- en  € 25,- voor studenten. Deze prijs is inclusief het boek: Nieuwe functies voor kastelen en buitenplaatsen. Een eeuw herbestemming, NKS 2016. Indien u dit boek al heeft kunt u een keuze maken uit de boeken: Kernhem, een adellijk slot aan de rand van de Veluwe of Nijenrode, burcht buitenplaats business universiteit.
De kosten voor de rondleiding op Kasteel Ruurlo inclusief gids bedraagt voor bezitters van de museumjaarkaart € 6,50. Indien u niet in het bezit bent van een museumjaarkaart betaald u hiervoor het bedrag van € 18,50.
Dit bedrag kunt u overmaken op rekeningnummer IBAN NL24ABNA0470759267, ten name van de Nederlandse Kastelenstichting, te Wijk bij Duurstede, onder vermelding van ‘Studiemiddag Ruurlo’ en naam van deelnemer.

Bereikbaarheid locatie, Vordenseweg 2, 7261 LZ Ruurlo. Navigatieadres: Stapeldijk 1 in Ruurlo
Informatie over Kasteel Ruurlo: museummore-kasteelruurlo.nl
Meer informatie
Relevantie van kastelen en buitenplaatsen voor de samenleving staat centraal in het onderzoek van de Nederlandse Kastelenstichting (NKS). De NKS doet al jaren onderzoek naar herbestemming van kastelen en buitenplaatsen en de effecten die nieuwe functies hebben op de monumentale, historische en belevingswaarde van gebouw en omgeving. In 2016 zijn de resultaten van het onderzoek samengebracht in het boek: Nieuwe functies voor kastelen en buitenplaatsen. Een eeuw herbestemming. Dat onderzoek verbreden we nu naar huizen die (nog) particulier bewoond zijn. Ook die huizen hebben grote maatschappelijke relevantie, al is hun rol in opzichten wezenlijk verschillend van de eerder onderzochte objecten.    
Op deze studiemiddag willen we onze bevindingen met u delen waarbij we de focus leggen op kastelen en buitenplaatsen die herbestemd zijn tot museum. Denny Perdok, projectleider van Verlaan & Bouwstra architecten, zal inzicht geven in wat hergebruik als museum voor moderne kunst voor een monument als Kasteel Ruurlo betekent. Frank Louhenapessy, hoofd bedrijfsvoering van Huis Doorn laat ons zien hoe het gebruik van een historisch ensemble van gebouw, interieur en park als museum op Huis Doorn is vormgegeven.
Als keynote speaker hebben we prof. dr. Jan Rouwendal, econoom aan de VU Amsterdam, uitgenodigd. Zijn onderzoek benaderd erfgoed van de economische kant. Hieruit zal hij synthetiserende processen distilleren over erfgoed in Nederland, met een kleine blik in de toekomst, hoe erfgoed zich misschien juist onder druk van de economische blik op de samenleving zal ontwikkelen.

Daarna wordt een eerste inzicht gegeven in het vervolgonderzoek van de NKS dat zich richt op particulier bewoonde kastelen en buitenplaatsen. Roy Thijsman en Arjen Cools masterstudenten Human Geography and Planning aan de Universiteit van Utrecht zullen hun bevindingen uit het onderzoek delen dat ze bij de NKS voor hun masterfase hebben gedaan. Die onderzoeken gaan respectievelijk over de rol van de gemeente bij behoud van kastelen en buitenplaatsen en de motieven die particuliere eigenaren hebben voor openstelling.

Fred Vogelzang, onderzoeker bij de NKS zal de middag afsluiten. Hij zal dieper in gaan op het NKS-onderzoek rond de relevantie van kastelen en buitenplaatsen in onze samenleving. Hij belicht onder meer diverse vormen van herbestemming en de motieven daarvoor. Ook introduceert hij het vervolgonderzoek van de NKS, gericht op particuliere bewoning van kastelen en buitenplaatsen.

Mw. dr. Bouke van Gorp, assistant-professor Human Geography and Planning, Universiteit van Utrecht zal de rol van dagvoorzitter op zich nemen.
 
Volg ons
Contact
Nederlandse Kastelenstichting
0343-578995
info@kastelen.nl
Steun ons!
Word donateur