Nederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats

Directeur NKS aan het woord

Beste lezer, het was een goed jaar voor de NKS. Het jaar stond niet alleen in het teken van het produceren, verzamelen en analyseren van kennis over kastelen, buitenplaatsen en hun historische omgeving. Er is vooral ook hard gewerkt aan het delen van de verhalen over dit erfgoed met een zo groot en zo breed mogelijk publiek. Dit alles was mogelijk door de passie en gedrevenheid van onze wetenschappelijk staf, studenten en medewerkers en de steun van onze sponsoren, donateurs en vrijwilligers. Dank daarvoor! 

Kort terugkijkende op 2016:

  • Vol trots kunnen we melden dat het afgelopen jaar zes studenten hun onderzoek bij de NKS hebben afgerond. Een aantal van hun onderzoeksresultaten ziet u hier
  • De Dag van het Kasteel zit in de lift. Meer kastelen en buitenplaatsen, waaronder in Duitsland én België, dan voorheen deden mee (101). Het bezoekersaantal is gegroeid (75.000). Maar vooral de diversiteit in deelnemers is door een nieuwe aanpak toegenomen. Zie hier voor meer informatie over de dag in 2016.
  • In 2016 hebben we bijna 180 mensen de gelegenheid kunnen bieden om in een intieme besloten setting een kasteel of buitenplaats te bezoeken.
  • Veel kennis hebben we met u kunnen delen tijdens onze studiemiddagen. Bijna 200 mensen waren hierbij aanwezig.
  • Twee prachtige boeken hebben in 2016 het licht gezien. Een monografie over kasteel Nijenrode en een boek over de herbestemming van kastelen en buitenplaatsen. Meer informatie vindt u hier.

Hoe gaat 2017 eruit zien:

Een belangrijk doel voor 2017 is het onderzoek naar kastelen en buitenplaatsen verder te vergroten. Belangrijk daarbij is de verdere begeleiding en opleiding van studenten. Onmisbaar daarbij is de uitbreiding van de samenwerking met andere kennisinstituten.
Een tweetal mooie monografieën zijn in voorbereiding. Er wordt de laatste hand gelegd aan het excursieprogramma, en de organisatie van de tiende editie van Dag van het Kasteel met extra aandacht voor Groningen en Utrecht is in volle gang. We zijn volop in overleg met erfgoedpartners voor de inrichting van een tweetal studiedagen en voor de HOVO Utrecht verzorgen we mini cursus over kastelen en buitenplaatsen. Houdt u vooral onze website en de nieuwsbrieven in de gaten.

Voor nu wens ik u namens het bestuur, medewerkers en vrijwilligers van de NKS prettige feestdagen en een voorspoedig en gezond nieuw jaar!

Heidi van Limburg Stirum | directeur NKS

NKS | Klooster OLV Ter Eem | Daam Fockemalaan 22, 3818 KG Amersfoort | T 033 51 00 577 | E | KvK nr.: 41149488