Bij het invullen van onze database “het Kastelenlexicon Nederland” wordt voornamelijk gebruik gemaakt van de binnen onze bibliotheek aanwezige vakliteratuur en tijdschriften.
Naast de vele handboeken zijn vooral de specifieke opject gerichte boeken een bron van informatie.
Zo is voor het beschrijven van het in Limburg aanwezige voormalige Genneperhuys resp. de vesting ’t Genneperhuys met veel plezier gebruik gemaakt van het boek “Vesting ’t Genneperhuys in eeuwenlange vrijheidsstrijd”, geschreven door Rien van den Brand en Theo Manders. Uitgave 16 in de publicatiereeks van de Stichting Historie Peel-Maas-Niersgebied.
In dit boek wordt uitgebreid ingegaan op de oorsprong en de geschiedenis van het Genneperhuys vanaf de mogelijk Romeinse wachttoren tot een vesting, die een belangrijke rol heeft gespeeld in de Tachtigjarige Oorlog van de Republiek met Spanje en in de oorlogen van de Republiek met Frankrijk.
In het boek wordt stap voor stap door de eeuwen heen ingegaan op de ontwikkeling van het “kasteel” in woord en beeld, de Gennepse regio en de stad Gennep, waarbij het kasteel was gelegen.
Naast dat hierbij wordt ingegaan op de verschillende met het kasteel samenhangende aspecten, worden de ontwikkelingen ook steeds geplaatst in het context van de ontwikkelingen in de betreffende regio en zelfs daarbuiten.
Zo wordt uitgebreid ingegaan op de achtergronden waarom de betreffende locatie een sterkte werd gebouwd binnen de in de middeleeuwen heersende machtsverhoudingen en de rol die de heren van Gennep en de stad Gennep hierin speelden.
Ook de rol van de sterkte en de uitbouw van kasteel tot vesting tijdens de Tachtigjarige Oorlog, de wisselende bezetting van de vesting door het Staatse leger en het Spaanse bezettingsleger met de daarbij uit die tijd bekende personages komen uitgebreid aan de orde.
Door deze uitgebreide beschijving ontstaat niet alleen een goed beeld van de ontwikkelingen van de vestingwerken, maar krijgt de lezer ook een goed beeld van de wijze waarop de mensen in die tijd leefden en met elkaar omgingen en hoe dat in het verloop van de tijd zich ontwikkelde.
Bij het voor het schrijven van het boek uitgevoerde onderzoek, hebben de schrijvers gebruik gemaakt van een groot aantal archieven in binnen- en buitenland. Per hoofdstuk wordt naar de gebruikte bronnen verwezen. Ter verduidelijking van de gebruikte termen is achterin het boek een verklarende woordenlijst toegevoegd.
Ten slotte is een beknopt chronologisch overzicht bijgevoegd van de belangrijkste gebeurtenissen gerelateerd aan het Genneperhuys tussen 360 n. Chr. tot 1844.