Sinds ongeveer 25 jaar organiseert de Wetenschappelijke Raad van onze zustervereniging de Deutsche Burgen Verein in het Europese Burgen Instituut in Braubach elke twee jaar het zogenoemde Junges Burgen Forum. Afgelopen maand presenteerde hier Braubach wederom een vijftiental veelbelovende jonge wetenschappers, promovendi en gevorderde masterstudenten aan de Wetenschappelijke Raad hun nieuwste onderzoekprojecten over kastelen en buitenplaatsen. Het waren jonge onderzoekers uit verrschillende landen en verschillende vakgebieden die zich met kastelenonderzoek bezig houden: archeologie, geschiedenis, kunstgeschiedenis en landschapsgeschiedenis.
Ook dit jaar waren er presentaties van veelbelovende kasteelstudies die aansluiten bij het recente kastelenonderzoek in Nederland. Een voorbeeld was het onderzoeksproject van jonge historici van de Universiteit van Kiel over de verspreiding van kastelen in Schleswig-Holstein, een deelstaat die landschappelijk veel overeenkomst vertoont met het Nederlandse. Verrassend was ook een archeologische onderzoek, uitgevoerd met nieuwe digitale methoden, naar de landschappelijke context van een Frankische walburchtcomplex aan de Elbe noordelijk van Hamburg.
Ook Nederlandse kasteelonderzoeksters hebben hun recente kastelen onderzoek hier met succes gepresenteerd. Twee jaar geleden presenteerde de Groningse studente Diana Spiekhout haar stageonderzoek bij de NKS over het ook buiten Nederland nog onbekend kasteeltype met meervoudige grachtenstelsels. In de Wetenschappelijk Raad van de Deutsche Burgenverein, die maximaal 30 leden uit 10 verschillende landen kent, is ook de NKS Kenniscentrum Kasteel en buitenplaats vertegenwoordigd.