Verspreid over 2016 worden, in aanvulling op ons reguliere excursie programma, de volgende activiteiten georganiseerd:
De activiteiten voor de komende twee maanden zijn al concreet ingevuld.
1.Studiedag Tafelcultuur in Europa
Plaats:Gemeentemuseum Den Haag
Datum: 29 januari 2016
Tijd: 9:30 – 17:30
NKS haakt aan bij de Onderzoeksschool Kunstgeschiedenis. Zij verzorgen een interessante studiedag bij de tentoonstelling ‘Vier eeuwen tafelcultuur’. Delen van het NKS-Van Iddekinge Amstelservies 1808/1809, dat normaliter te bezichtigen is op Fogelsangh State in Veenklooster, maken deel uit van deze tentoonstelling. De tentoonstelling is nog tot 28 februari te bezichtigen.
2.Studiemiddag Het veelzijdige Limburgse kastelenlandschap
Plaats: Kasteel d`Erp Baarlo
Datum: 19 februari 2016
Tijd: 12:00 – 18:00
Een studiemiddag in samenwerking met Stichting Limburgse Kastelen over; kasteelinterieurs, kasteelhotels, de Limburgse elite en landschap.
3.Studiedag Evenement: ‘Proef het verleden’
In het kader van de landelijke Dag van het Kasteel 2016 wordt een startbijeenkomst georganiseerd waar inspiratie opgedaan kan worden. Inhoud nog nader te bepalen. Deze bijeenkomst is in voorbereiding en zal begin maart plaatsvinden.
Daarnaast hopen wij bij voldoende fondsen en in samenwerking met derden nog een drietal activiteiten te kunnen organiseren. Houdt u hiervoor de website en de nieuwsbrief in de gaten.
VERNIEUWINGEN
Vernieuwing concept Dag van het Kasteel
Dank zij een subsidie van het Fonds Participatie Cultuurmanifestaties kunnen wij het concept voor Dag van het Kasteel vernieuwen. De huidige werkwijze waarbij wij een thema bedenken en kastelen en buitenplaatsen benaderen om deel te nemen, de programma’s verzamelen en de mogelijkheid bieden via ons gezamenlijk naar buiten treden en aan te haken bij PR en communicatie zaken wordt omgegooid.
In 2016 wordt naast de huidige werkwijze in twee provincies een pilot gestart. Twee clusters van kastelen en buitenplaatsen krijgen intensieve professionele steun en tools van de NKS. Hiermee kan het thema: ‘Proef het verleden’, concreet invulling gegeven worden. De eerste bijeenkomsten in Noord-Brabant en Overijssel zijn al gestart.
Verbetering kennis verspreiden
We zijn bezig met een drietal lange termijn plannen.
•K&B Register
We zijn een digitaal raamwerk aan het ontwikkelen waarin we onze kennis beter publiek toegankelijk kunnen maken.
•K&B Academie
We hebben uit reacties gemerkt dat donateurs geïnteresseerd zijn om meer over de cultuur- en bouwhistorie en de sociaaleconomische aspecten van kastelen en buitenplaatsen te leren. We zijn aan het onderzoeken of we aan deze wens tegemoet kunnen komen door het opzetten van cursus (mid)dagen.
•Website
We hebben een mini-enquête gehouden over onze website. Hieruit is naar voren gekomen dat er nog ruimte is voor verbetering. We starten begin dit jaar met de eerste aanpassingen waardoor we niet alleen vindbaarder worden maar het ook duidelijker wordt voor de bezoeker wat we als kenniscentrum te bieden hebben.