Nederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats

Boek van de Maand

Het Kastelenkookboek

Ditmaal een boekbespreking van een van de projectmedewerkers van de Dag van het Kasteel, Caroline de Boer.

Onlangs bracht ik met man en kinderen een bezoek aan het Muiderslot. Uitgedost in kerstsferen kon je er een indruk krijgen van hoe het in de 17e eeuw eraan toe ging in de keuken en de eetzaal. De keuken vol leven en geuren, specerijen en kruiden en de eetzaal prachtig aangekleed, de tafels vol heerlijkheden zoals pronkpasteien, rijk gedecoreerde broden en volmaakt uitgevoerde taarten.

 

Robbie Dell`Aira, kunsthistoricus en kastelenkenner, heeft uitvoerig onderzoek gedaan in binnen- en buitenland naar hoe het er nou aan toe ging zo achter de kasteelpoorten. Hij kwam er gaandeweg achter dat de archieven ook veel pareltjes van verslaggeving van de culinaire gebruiken bevatten. Robbie heeft de recepten getoetst en geproefd. En wat een bof voor ons! 

Smaken en geuren zijn de sterkste stimuli om herinneringen op te roepen. En dat maakt dit boek zo uniek; in je eigen keuken kun je nu de smaken en geuren van eeuwen geleden zelf bekokstoven. Daarnaast is het ook nog een vlot geschreven boek waarin aan de hand van portretten van personen en kastelen een beeld wordt geschetst van wat men at, hoe men at en wat de etiquetteregels waren van de Middeleeuwen tot aan het Interbellum. 

Een schitterend verhaal is de legende van Johann Faust op Kasteel Waardenburg. We schrijven tweede helft van de 16e eeuw. Doctor Faust kende een wereld van rijkdom, kennis en aardse lusten nadat hij een pact met de duivel sloot. Faust at druiven in maart, zo spreken de bronnen. Dat loopt natuurlijk nooit goed af, daarvan getuigen de bloedvlekken in zijn kamer op het kasteel. Honderd jaar eerder werd Waardenburg bewoond door Johan van Broeckhuysen en zijn geliefde. Johan stond te boek als een veelvraat, die wel zeven gangen at per maaltijd. Zo na de Kerstdagen, dagen van overvloed, is dat toch maar moeilijk in te denken! 

Tevens is het geweldig om te zien hoe veel van de smaken die nu nog `oer-Hollands` zijn: appeltaart en gehaktballen, die smaken blijken dus al zo oud als de weg naar Rome. En over Rome gesproken: in de 16e eeuw genoot men al van Eyeren Lombaerts, Italiaanse eieren oftewel wat we heden ten dage kennen als zabaglione of sabayon. Kortom, alhoewel er veel is veranderd, is het prachtig om te zien welke smaken de tand des tijds hebben doorstaan. 

De recepten bevatten ingrediënten die goed te verkrijgen zijn en de receptuur is vrij gemakkelijk te volgen. En, zoals Robbie zelf ook al aangeeft; deze recepten laten meer dan genoeg ruimte voor wat dichterlijke vrijheid. Geniet van dit boek, gezellig bij de bibliotheek van het NKS of vraag het aan bij Uitgeverij Kunstmag. Zeker met de Dag van het Kasteel in het verschiet is dit een geweldig boek om alvast in de sfeer te komen. De Dag van het Kasteel heeft dit jaar namelijk als thema Proef het Verleden. Zo`n 80 kastelen zullen meedoen, dus zet Tweede Pinksterdag alvast in de agenda!  

Dit boek is geschreven door Robbie Dell`Aira in 2011 en door Uitgeverij KunstMag uitgegeven. Ht telt 208 pagina`s en de plaatscode is E6.1/DELL.

 
NKS | Klooster OLV Ter Eem | Daam Fockemalaan 22, 3818 KG Amersfoort | T 033 51 00 577 | E | KvK nr.: 41149488