Slot Zeist is in de zeventiende eeuw gebouwd door Willem Adriaan van Nassau, heer van Odijk en Korgene. Hij had de heerlijkheid Zeist gekocht van de Staten van Utrecht en bij die gelegenheid toeste ... lees meer
Slot Zeist is in de zeventiende eeuw gebouwd door Willem Adriaan van Nassau, heer van Odijk en Korgene. Hij had de heerlijkheid Zeist gekocht van de Staten van Utrecht en bij die gelegenheid toestemming gekregen om op de fundamenten van Huis Zeist of elders een nieuw huis te bouwen. Dit betekent dus dat er al een ouder `huis te Zeist` is geweest, maar helaas is niet bekend wanneer dit gebouwd is, of wanneer het verdwenen is.
Willem Adriaan was de zoon van Lodewijk van Nassau, de buitenechtelijke zoon van prins Maurits en Margaretha van Mechelen. Rijk geworden door de verkoop van ambten, kon hij de grond voor het nieuwe huis kon kopen. Het werd een U-vormig huis in de stijl van het Hollands classicisme met een geometrische tuin. Het ontwerp voor huis en tuin was van de hand van architect Jacob Roman en Daniel Marot.
De kleinzoon van Willem Adriaan, Willem Adriaan II, verkocht huis en heerlijkheid in 1745 aan Cornelis Schellinger, die afkomstig was een uit een Amsterdams patriciërsfamilie. Hij had het complex aangekocht voor de Evangelische Broedergemeente, ook wel bekend als de Hernhutters. Zij bouwden huizen in de tuinen aan weerskanten van de laan die het kasteel met het dorp verbond, en zo ontstonden het huidige Broeder- en Zusterplein.
Na verschillende keren van eigenaar te zijn verwisseld, kwam slot Zeist in 1830 in handen van Jan Elias Huydecoper. Hij liet het huis moderniseren en de tuin omvormen tot een tuin in Engelse landschapsstijl, ontworpen door Jan Zocher jr. In de jaren 1960 is deze modernisering weer deels ongedaan gemaakt toen het huis werd teruggerestaureerd naar de zeventiende-eeuwse toestand.