Functie: museum, kinderactiviteiten, horeca, tuinen.
Het langwerpige huis Verhildersum ligt op zijn eiland, met ervoor een bijna even groot voorterrein. Het huis is omringd door formele tuinen. Op het landgoed staat een museumboerderij, een boomgaard, e ...
Het langwerpige huis Verhildersum ligt op zijn eiland, met ervoor een bijna even groot voorterrein. Het huis is omringd door formele tuinen. Op het landgoed staat een museumboerderij, een boomgaard, een beeldentuin, arbeidershuisjes en een restaurant.
Rond 1400 moet er op deze plek al een huis gestaan hebben, waarvan de naam verwant lijkt met dat van de familie Ferhildema en betekent `vrouw Hilde`s heem`. Het huis blijkt daarna eigendom van de familie Onsta, die elders hun eigen borg hadden. Politieke strubbelingen zorgden er voor, dat vele huizen van de Onsta`s werden verwoest, waaronder ook Verhildersum. Een eeuw later werd het huis opnieuw tijdens een veldtocht verwoest, dus moet het tussendoor weer zijn opgebouwd. Ook nu werd het huis weer opgebouwd en via een huwelijk kwam het oude familiehuis van de Onsta`s in handen van de Starkenborchs.
Ludolf uit die familie besloot hier zijn stamslot in te richten, maar de rondtrekkende Spaanse troepen in deze tijd zullen hem wel een gevoel van onveiligheid bezorgd hebben. Het huis bestond in de zeventiende eeuw uit een aantal vleugels omgeven door water. Een brug leidde naar een poorttoren, met aan een kant een hoge woonvleugel. Aan de andere drie zijden waren de vleugels lager. Op een latere tekening is te zien dat het huis is teruggebracht tot een L-vormige plattegrond en nog weer later is ook het dwarshuis verdwenen en is er alleen nog een langwerpige woonvleugel over.
De Starkenborchs bleven tot 1821 eigenaar. Toen werd het huis te koop aangeboden. In de verkoopakte is sprake van een `modern landhuis` met tuinen en waterpartijen. De nieuwe koper was een notaris en zijn (aangetrouwde) familie zou bijna anderhalve eeuw eigenaar blijven.
×