Nadat in 1230 een begin was gemaakt met de bouw van het hofcomplex van de Graven van Holland, ontstond omstreeks 1280 de voorloper van de huidige Gevangenpoort als "Voorpoorte van den Hove". Omstre ... lees meer
Nadat in 1230 een begin was gemaakt met de bouw van het hofcomplex van de Graven van Holland, ontstond omstreeks 1280 de voorloper van de huidige Gevangenpoort als "Voorpoorte van den Hove". Omstreeks 1370 werd deze voorpoort vernieuwd en kreeg de "Gevangenpoort" zijn huidige vorm. Als gevolg van de door Filips de Goede doorgevoerde hervormingen werd de toenmalige voorpoort in 1428 als gevangenis in gebruik genomen voor het opsluiten van wanbetalers en van misdaden verdachte personen. Later werden er ook politieke gevangenen opgesloten, zoals Cornelis de Witt.
Tot 1828 heeft het voormalige poortgebouw als gevangenis dienst gedaan. Na twee keer op de nominatie te hebben gestaan om te worden gesloopt, werd het gebouw een rijksmonument en in 1882 als museum voor het publiek open gesteld.
De discussie omtrent de instandhouding van de Gevangenpoort is mede aanleiding geweest voor het tot stand komen van Monumentenzorg.