De oudste geschiedenis van Geldrop is nog deels in nevelen gehuld, maar in 1403 is er in ieder geval sprake van een kasteel. Dit kasteel zou een voorburcht en torens hebben gehad en `massief` gebouwd ...
De oudste geschiedenis van Geldrop is nog deels in nevelen gehuld, maar in 1403 is er in ieder geval sprake van een kasteel. Dit kasteel zou een voorburcht en torens hebben gehad en `massief` gebouwd zijn. In de zeventiende eeuw logeerden de bisschoppen van Den Bosch regelmatig op het kasteel.
Zijn portie oorlogsschade heeft Geldrop zeker ook gekend, zoals in een bron uit 1670 wordt vermeld, dat tijdens een oorlog tegen Gelre, twee eeuwen daarvoor, een enorme buskruitontploffing had plaatsgevonden, waardoor ook grote delen van het dorp in brand waren gevlogen. De dikke muren voorkwamen dat er van de burcht niets overbleef. In de achttiende eeuw stond nog een grote toren overeind, terwijl de bebouwing op de voorburcht uit verschillende huizen bestond. Een nieuwe eigenaar moest in 1769 ontdekken dat het huis zo goed als onbewoonbaar was. Delen werden toen afgebroken. Nu bestaat het uit een omgracht gebouw met kelders uit de zeventiende eeuw, enkele decennia geleden gerestaureerd nadat de gemeente het kasteel had aangekocht.
×