Functie: vergader-/congreslocatie.
Doornburgh is een buitenplaats gelegen aan de Vecht. Het is in het midden van de zeventiende eeuw gebouwd in opdracht van Pieter Brugman als een aangenaam buitenverblijf waar hij zijn gasten op repres ...
Doornburgh is een buitenplaats gelegen aan de Vecht. Het is in het midden van de zeventiende eeuw gebouwd in opdracht van Pieter Brugman als een aangenaam buitenverblijf waar hij zijn gasten op representatieve wijze kon onthalen. Dit huis is aan het begin van de achttiende eeuw, waarschijnlijk door Absalom van Romswinkel, verbouwd tot een vrijwel vierkant, symmetrisch gebouw, omgeven door een formele tuin. In 1772 werd het huis gekocht door Jan Elias Huydekoper. Zijn nakomelingen zouden het huis tot 1912 bezitten.
Oorspronkelijk was Doornenburg een vrij klein landgoed, maar dat veranderde toen in de landgoederen behorende bij de verdwenen buitenplaatsen Somerbergen, Elsenburg en aan Doornenburgh werden toegevoegd. Hierdoor kreeg het landgoed zijn huidige afmetingen.
Huis Doornenburgh was in vervallen staat toen het in 1912 gekocht werd door J.P. van Voorst van Beest. Hij liet het huis restaureren door G. De Groot, een toentertijd bekend kunstschilder. Daarbij werden ook bouwelementen opgenomen die elders ongewenst waren, zoals een schoorsteenmantel het vroegere familiehuis van de familie Van Voorst van Beest aan het Janskerkhof nr. 12 in Utrecht.
In 1957 werd Doornenburgh verkocht aan de Reguliere Kanunnikessen van het Heilig Graf. Zij gebruikten het huis enige tijd als kloostergebouw, totdat de nieuwe Priorij, opgetrokken in de strakmoderne en sobere Bossche stijl, verderop op het landgoed klaar was. Het huis werd het gastenverblijf van de Priorij. Er worden nog steeds gasten ontvangen en het is mogelijk er een zaal te huren voor bijvoorbeeld vergadering of bezinningsbijeenkomst.
×