Is deze e-mail niet goed leesbaar? Ga dan naar de online versie.
Nieuwsbrief van de Nederlandse Kastelenstichting - 21 augustus 2015
Nederlandse Kastelenstichting
Nederlandse Kastelenstichting op Facebook
Nederlandse Kastelenstichting op Twitter

Dit is de digitale nieuwsbrief van augustus met ditmaal aandacht voor:  

Fonds Cultuurparticipatie steunt Dag van het Kasteel

Studiemiddag `Buitenleven op Groninger Borgen`

Korting donateurs op boek Buitenplaatsen 

Bent u al NKS donateur?

Kasteel Rijswijk bedreigd

Boek van de maand 

Grotere rol provincies in cultuur- en erfgoedsector

Masterscriptie Gronden van vermaak

Symposium Borgmannen en Borgmanhuizen

NKS wordt 70! 

Korte berichten 

Fonds Cultuurparticipatie steunt Dag van het Kasteel
Met de subsidieregeling Professionalisering Erfgoedmanifestaties steunt het Fonds voor Cultuurparticipatie zes landelijke organisaties, die veel met vrijwilligers werken. NKS Kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats is trots dat zij met de bijdrage kan werken aan vernieuwing en professionalisering van de Dag van het Kasteel. Wij feliciteren ook de vijf anderen: Open Monumentendag, Romeinenfestival, Maand van de Geschiedenis, Nationale archeologiedagen, Nationale Molendag.
Meer informatie
Studiemiddag ‘Buitenleven op Groninger borgen’
Heeft u zich al ingeschreven voor onze studiemiddag op 10 september? Wij zijn te gast op de Fraeylemaborg in Slochteren. Drie interessante sprekers nemen u mee in zowel‪ historie‬ als actualiteit van de ‪‎Groninger‬ ‪borgen‬. Ook wordt het prachtige nieuwe boek ‘Buitenplaatsen in de Gouden Eeuw’ gepresenteerd. Aanmelden kan tot 3 september. Bekijk het programma.
Meer informatie
Korting donateurs op boek Buitenplaatsen
In september verschijnt het prachtige nieuwe boek `Buitenplaatsen in de Gouden Eeuw. De rijkdom van het buitenleven in de Republiek`. Onder redactie van prof.dr. Yme Kuiper en NKS-wetenschapper drs. Ben Olde Meierink. De speciale prijs voor NKS-donateurs is € 30,-- inclusief verzendkosten (binnen Nederland). Bestellen? Mail uw naam, het bezorgadres (incl. postcode)  en het factuuradres naar info@kastelen.nl en wij geven uw bestelling door aan uitgeverij Verloren. 
Meer informatie
Bent u al NKS donateur?
Draagt u kastelen en buitenplaatsen een warm hart toe? En vindt u – net als de NKS - belangrijk dat dit culturele erfgoed behouden blijft voor nu en voor volgende generaties?  U kunt ons werk als onafhankelijk kenniscentrum steunen door donateur te worden. In ruil daarvoor ontvangt u gratis ons blad Kasteel & Buitenplaats en kunt u gebruik maken van veel meer voordelen.
Meer informatie
Kasteel Rijswijk bedreigd
NKS steunt Heemschut bij het nomineren van het 14e-eeuwse Kasteel Rijswijk voor de Europa Nostra Most Endangered List. Door de planning van rijksweg A15 lopen zowel de havezate (omgeving Arnhem/Zevenaar) als de historische omgeving gevaar. Een internationale jury kiest 7 monumenten, die aandacht en financiële middelen krijgen. Lees ook de eerder verschenen artikelen uit ons blad Kasteel & Buitenplaats.
Meer informatie
Boek van de maand
In het kader van Het boek van de maand ditmaal een boek over kastelen langs de Loire. Het begrip ‘Loirekasteel’ laat zich nauwelijks in een vastomlijnde definitie vangen. In het gehucht Ligeret – de naam is afgeleid van Liger ( de Latijnse naam van de Loire) – dat aan de monding van de deze grote rivier ligt, bevindt zich een klein kasteel dat net zoveel aanspraak op deze titel kan maken als alle andere. 
Meer informatie
Grotere rol provincies in cultuur- en erfgoedsector
Nu alle provincies hun coalitieakkoorden hebben gepresenteerd, maken het Erfgoedplatform van Kunsten ’92 en de Federatie Instandhouding Monumenten (FIM) de balans op. In de publicatie Eigenwaarde & Meerwaarde staan samenvattingen en analyses per provincie. Hieruit blijkt verwatering van nationale afstemming en de noodzaak om nieuwe partijen te overtuigen van het belang van cultuur en erfgoed.
Meer informatie
Masterscriptie Gronden van vermaak
Op 24 augustus a.s. rondt Gerrit van Oosterom zijn studie Landschapsgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen af met de masterscriptie ‘Gronden van vermaak’. Hierin staat een reconstructie van de ontwikkeling van buitenplaatsenculturen en –landschappen tussen Leiden en Utrecht (1600 – 1900). Vanuit de NKS waren Ben Olde Meierink en Fred Vogelzang de begeleiders. 
Meer informatie
Symposium Borgmannen en Borgmanhuizen
Op 22 en 23 oktober 2015 vindt een uniek symposium plaats over Borgmannen en Borgmanhuizen in het Duits-Nederlandse grensgebied. Het symposium is in Heek/Nienborg. Sociale alsmede adelshistorische, rechtshistorische en architectuurhistorische aspecten komen aan bod in de lezingen van Duitse en Nederlandse sprekers. Aansluitend is er een excursie op de Burcht Nienborg, waar ook de nog bestaande borgmanhuizen worden bezocht. Aanmelden graag vóór 8 oktober. 
Meer informatie
NKS wordt 70!
Zeventig jaar lang zet de NKS zich al in voor het behoud van Nederlandse kastelen en buitenplaatsen. Wij willen dit jubileum graag vieren met onze donateurs en iedereen die ons een warm hart toedraagt. We beginnen in december 2015 met een symposium over de maatschappelijke betekenis van ons erfgoed en de rol van NKS in het bijzonder. Daarna zetten wij het jubileum in 2016 voort met een mooi jubileumprogramma. Bent u donateur en heeft u suggesties? Wij horen het graag via info@kastelen.nl 
Inschrijving EU-prijs Cultureel Erfgoed 2016
Tot en met 1 oktober 2015 kunnen erfgoedinstellingen – ook kastelen en buitenplaatsen - zich aanmelden voor de EU Erfgoedprijs 2016. Deze prijs wordt toegekend aan dertig beste erfgoedprojecten van Europa. Museum Huis Doorn viel eerder in de prijzen. Zeven projecten maken kans op de eretitel Grand Prix waaraan € 10.000 verbonden.
Meer informatie
Korte berichten
•t/m 23 aug Landgoedfair Heerlijkheid Mariënwaerdt, Beesd 
•11 t/m 13 sept excursie Henegouwse tuinen in België 
•12/13 sept Open Monumentendag/Kasteel Duivenvoorde gratis 
•6/7 okt conferentie Estates and Landscapes in Denemarken
•7 okt uitreiking Ithakaprijs door sKBL
•tip: ifthenisnow agenda en info cultuur/reizen...

© 2015 | Nederlandse Kastelenstichting